Správy

V regióne pribudla nová turistická trasa: Spája dve mestá

Približne po roku práce sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Gron do úspešného konca zavŕšiť projekt novej turistickej trasy. Kadiaľ povedie?

Ilustračný obrázok k článku V regióne pribudla nová turistická trasa: Spája dve mestá
Zdroj: TASR

Spája mestá Nová Baňa a Žarnovica.
V Regióne Gron je už vyznačených mnoho turistických trás, avšak medzi dvoma mestami okresu doposiaľ žiadna turistická značka neviedla. Z iniciatívy Klubu slovenských turistov (KST) MTK Tatran Žarnovica a jeho predsedu Jozefa Štefanku, sme sa rozhodli túto vec zmeniť a spojiť tak Žarnovicu s Novou Baňou,“ priblížila výkonná riaditeľka organizácie Žofia Hanusová.

Nová turistická trasa má začiatok na Námestí sv. Alžbety v Novej Bani a končí pri železničnej stanici v Žarnovici. „Začiatkom apríla sme trasu vyskúšali na vlastnej koži a zistili sme, že je priechodná a vhodná na realizáciu. Na rekognoskácii trasy v teréne sa zúčastnil Ján Hajzuk, oficiálny značkár KST, ktorý návrh trasy upravil na najvhodnejší variant s ohľadom na už existujúce značenie. Našou úlohou bolo následné získanie súhlasov vlastníkov pozemkov a povolení príslušných úradov,“ priblížila Hanusová s tým, že v septembri bola nová trasa schválená.

Trasa celkovo meria približne 14,5 kilometra, prekonáva prevýšenie 550 výškových metrov a jej prejdenie trvá takmer štyri hodiny. Značená je modrou farbou a na jej trase sa nachádzajú aj dva pramene s pitnou vodou a to pod Ihanovskou lúkou a pri horárni Šarvíz. „V týchto dňoch sa dokončuje maľovanie značenia na stromoch a stĺpikoch v teréne. Tabuľky s orientačnými časmi budú osadené po dodaní z ústredia KST,“ dodala Hanusová.

Foto: Ilistračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM