Jakub Forgács Správy

V Repišti počas prezidentských volieb bude ešte aj referendum: Zahlasujú ľudia za zmenu erbu?

Druhé kolo volieb prezidenta Slovenskej republiky spoja s referendom o grafickej úprave erbu. Starosta obce tak rozhodol na základe petície, pod ktorú sa podpísalo 113 obyvateľov obce.

Ilustračný obrázok k článku V Repišti počas prezidentských volieb bude ešte aj referendum: Zahlasujú ľudia za zmenu erbu?
Zdroj: Webnoviny.sk

Obyvateľov Repišťa v okrese Žiar and Hronom čaká referendum týkajúce sa zmeny obecného erbu. Samospráva sa rozhodla, že sa bude konať počas druhého kola prezidentských volieb, t. j. v sobotu 29. marca. „Referendum sa začne o 8:00 a skončí sa o 20:00,“ uviedol starosta Vladimír Šalkovský. Rovnaké načasovanie by podľa jeho názoru mohlo pozitívne ovplyvniť účasť na voľbách a aj na miestnom referende.

Referendu predchádzala petíciu, pod ktorú sa podpísalo 113 obyvateľov, čo je podľa starostu 44,3 percenta oprávnených voličov. Starosta si myslí, že o takých závažných veciach, ako je zmena erbu, by nemali rozhodovať piati poslanci obecného zastupiteľstva, ale mala by byť prejavom vôle väčšiny obyvateľov. Referendum tak bude mať jednu otázku, ktorou dajú voliči najavo, či súhlasia s grafickou úpravou erbu, alebo nie.

„Náš erb bol nájdený v roku 2003 na jednej listine z roku 1770 úplne náhodne. Dovtedy sme erb nemali,“ vysvetlil Šalkovský. Obec sa toho chytila, dala si spracovať grafiku erbu a po verejnej diskusii sa samospráva rozhodla prijať ho za svoj. Erb znázorňujúci biskupa, ktorý má pri nohách repu, používa obec dodnes.

Minulý rok však podľa jeho slov dostala samospráva podnet od jedného občana, ktorý na základe nových poznatkov navrhol zmenu erbu. Repy, ktoré sú na erbe, majú podľa Šalkovského najmä rozlišovací charakter, nahradiť by ich mala píla a banícke nástroje, ktoré by mali symbolizovať, že Repište bolo baníckou dedinou. Biskup na erbe je podľa nových zistení pravdepodobne sv. Kliment.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM