Barbara Dallosová Rôzne Správy

V šášovských hradbách vznikne čitáreň: Bude niesť meno Richarda Kafku

V ruinách nad Žiarom vznikne špeciálna miestnosť venovaná našej minulosti. Svojím názvom je tiež peknou spomienkou na známeho lokálpatriota.

Ilustračný obrázok k článku V šášovských hradbách vznikne čitáreň: Bude niesť meno Richarda Kafku
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ruiny Šášovského hradu nad Žiarom nad Hronom sa už roky snaží zachovávať Združenie na záchranu hradu Šášov. Vďaka práci združenia hrad nielen mení svoju podobu, ale dostáva sa i bližšie k ľuďom. Návštevníkov láka na už tradičné Šášovské hradné hry, ale aj iné podujatia ako silvestrovský večer želaní či letné pozorovanie hviezd.

Pomôžu aj žiarski gymnazisti

V najbližších mesiacoch má medzi šášovskými múrmi pribudnúť čitáreň. Ako informoval Tomáš Turčan z Nadácie VÚB, čitáreň je jedným zo siedmich projektov v rámci nášho kraja, ktoré boli tento rok podporené finančným príspevkom.

Čitáreň Richarda Kafku na hrade Šášov, ako už naznačuje názov, bude zároveň poctou propagátorovi regionálnej histórie a lokálpatirotovi, Ing. Richardovi Kafkovi. Má ísť o vytvorenie oddychového a vzdelávacieho priestoru, ktorý poskytne priaznivcom a návštevníkom hradu informácie o regionálnej histórii a zaujímavostiach. Ruku k dielu priložia tiež študenti žiarskeho gymnázia, ktorí z článkov a blogov Richarda Kafku vytvoria brožúry.

V čitárni budú k dispozícii vybrané práce národovcov pôsobiacich v regióne v druhej polovici 19. storočia a na začiatku 20. storočia.

Práce začnú od jari

Ako predpokladá predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič, práce by mali prebehnúť počas tohtoročnej jari a jesene.

,,S tými prvými krokmi, ako zabezpečenie materiálu a podobne, s tými začneme určite hneď od apríla. Je ešte predčasné to hovoriť presne, ale dokončené by to mohlo byť do septembra," uviedol pre Žiar24

Nadácia podporila žiarsky projekt sumou 1 500 eur, ako približuje Uhrovič, združenie bude zrejme hľadať aj ďalšie zdroje. ,,Na tú fázu a rozsah projektu, na aký sme konkrétne žiadali dotáciu, na tú použijeme týchto 1 500 eur. Čo sa však týka predprípravy a sanácie toho priestoru samotného, to bude obšírnejšie a asi budeme musieť čerpať aj z iných zdrojov," vysvetlil.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM