Monika Obrtalová Rôzne

V školách toho majú dosť: Štrajkuje až 2198 zamestnancov

Vzbura v školstve, aká tu už dávno nebola. Zlá situácia na školách aj nízke platy dali do pohybu poriadnu masu ľudí. Štrajkujú školy aj školské zariadenia. Len z tých, čo patria pod Banskobystrickú župu sa do štrajku zapojí až 2198 zamestnancov.

„Pridali sa k nám aj školy, na ktorých nepôsobí odborová organizácia, a to je osem škôl, ich účasť na štrajku je od 43,3 do 94,7 %,“ uviedla Iveta Majerová, predsedníčka Rady Základných organizácií Odborového zväzu(ZO OZ) pracovníkov školstva a vedy (PŠaV) na Slovensku – Združenie stredného školstva v krajoch Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský.

[blockquote]V kom­petencii tejto rady sú gymnáziá, stredné odborné školy, školské zariadenia, špeciálne školstvo i detské domovy. „Celkom máme v kraji 96 odborových organizácií, návratky sme dostali od 96 základných organizácií a ku štrajku sa pripája 79 základných organizácií ostrou formou štrajku,“ konkretizovala Majerová. V piatich ZO sa zamestnanci rozhodli neštrajkovať a v 12 ZO (školské internáty, detské domovy a reedukačné centrá) z vážnych prevádzkových dôvodov a s ohľadom na bezpečnosť detí sa zamestnanci rozhodli pripojiť ku štrajku len podpornou formou.[/bloc­kquote] „Čo sa týka zapojenosti zamestnancov podľa typov škôl, je situácia nasledovná: na gymnáziách je to od 54,7 do 100 %, na stredných odborných školách od 28,57 po 95,77 %, v špeciálnom školstve od 22,73 do 95,6 % a v školských zariadeniach 93 %,“ konkretizovala Majerová. V rámci Banskobystrického kraja majú podľa nej informáciu, že v mestách Zvolen a Veľký Krtíš, ako aj Lučenec, sa uskutočnia aj verejné protesty štrajkujúcich zamestnancov v čase od 9.00 – do 10.00 h.

[color=#0066ff]Zo 63 stredných škôl a školských zariadení, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrickej župy, sa do štrajku zapojí 55. Vo ôsmich školách sa bude učiť, potvrdil hovorca kraja Peter Hajnala. „Spolu v školách a školských zariadeniach je 3576 zamestnancov, z toho sa do štrajku zapojí 2198 zamestnan­cov,“ dodal Hajnala.[/color]

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM