Martin Károly Rôzne

V Slaskej odchytila Sloboda zvierat týraného psa

Vo štvrtok 27.mája v poludňajších hodinách odobrala v Slaskej, inšpektorka Slobody zvierat Dominika Homoľová, zanedbanú sučku Aidu do náhradnej starostlivosti. Majiteľ psa sa celého aktu vôbec nezúčastnil, aj keď o ňom bol upovedomený.

„O prípade som sa dozvedel z občianskej iniciatívy pri náhodnej obhliadke rozkopávky v dedine. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že psík je vo veľmi zlom stave,“ hovorí starosta obce Slaská Daniel Gelien, ktorý aj zalarmoval Slobodu zvierat. Starosta taktiež podotkol, že s majiteľom psa bola komplikovaná komunikácia, pretože nebýva v dome, kde pes žil. „Nechával som mu odkazy cez suseda, až sme sa pred dvoma dňami náhodne stretli, vtedy som mu už len oznámil, že pes mu bude odobratý.“ Zrejme ani toto vyjadrenie na majiteľa psa nezabralo, pretože v čase odberu sa neunúval prísť a vyjadriť sa k vzniknutej situácii.

Gelien sa spolu s pracovníkmi z obecného úradu staral o Aidu takmer dva týždne, keď už bola situácia neúnosná, rozhodol sa konať a zavolal Slobodu zvierat: „Naša obec nemá vlastnú odchytovu stanicu a nechceli sme nechať psa napospas osudu.

Nakontaktovali sme sa preto na Slobodu zvierat, ktorá nám poskytla údaje o inšpektorke zo Zvolena pani Homoľovej. Potom už mali veci rýchly spád. Pani Homoľovú sme informovali o situácii psa, tá prisľúbila, že sa do týždňa ozve a ak nebude celá vec vyriešená, príde psíka odobrať.“ Starosta ďalej dodal, že v podobných prípadoch neexistuje žiadna účinná legislatíva, ktorá by konkrétne riešila situáciu psa. „Náš právny systém obsahuje zákon O držaní a chovaní psov. Slaská dokonca má aj všeobecné nariadenie, no právne predpisy viac-menej chránia len obce a mestá pred túlavými psami, osud týraného psa nie je nikde zakotvený. V tomto prípade našou výhodou bol fakt, že majiteľ Aidu nikdy neprihlásil, a preto sme mohli konať.“

Inšpektorka Slobody zvierat a zároveň aktivistka v občianskom združení Pes v núdzi vo Zvolene skonštatovala, že fenka je v zlom stave: „Aida je kríženec labradora alebo zlatého retrievera. Je podvyživená, zaklieštená a bolo nutné ju odobrať, lebo je očividné, že majiteľ sa o ňu nestaral.“ Sučka bude umiestnená do dočasnej opatery v občianskom združení Pes v núdzi, kde ju zaočkujú, vykastrujú, a keď pracovníci budú mať dostatočné poznatky o jej povahe, ponúknu ju na adopciu.

Prípady týrania psov sú podľa Homoľovej časté najmä na dedinách. „Ľudia v obciach majú zastarané názory, že pes patrí na reťaz. V tomto smere je dobré majiteľom dohovoriť, keďže je psíkov na Slovensku strašne veľa, odchytávame len najnutnejšie prípady, teda psy, ktorým ide o život a majiteľ sa o nich nestará.“ Inšpektorka Slobody zvierat zastáva názor, že pes je živá bytosť, a preto tak k nemu treba pristupovať. Ak je uviazaný na krátkej reťazi, nemá denný prídel jedla a vody, všímaví obyvatelia by mali okamžite upozorniť buď starostu, alebo Slobodu zvierat.

Ďalší Aidin osud môžete sledovať na stránke http://www.pesvnudzi.sk/

Katarína Pružinová

tyrany pes
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM