Monika Obrtalová Kultúra

V Štátnej opere predstavia poslednú premiéru roka

Tak ako je v banskobystrickej Štátnej opere zvykom, poslednou premiérou roka bude opereta. Tentoraz padla voľba na dielo Emmericha Kálmána Vojvodkyňa z Chicaga, ktoré uvedie v slovenskej premiére 10. decembra 2010.

Skladateľ priniesol v tejto operete niečo nové – pokúsil sa vytvoriť most medzi viedenskou operetnou tradíciou a americkým muzikálom. Ako hovorí dirigent Igor Bulla, Vojvodkyňa z Chicaga patrí medzi známe operety. „Hrá sa všade vo svete, no na Slovensku ešte inscenovaná nebola. Je v nej viacero pútavých melódií s typickou kálmánovskou inštrumentáciou a kompozičnou výstavbou. Názov operety napovedá, že diváci môžu okrem čardášov a viedenských valčíkov očakávať aj niečo ,americkejšie’, a to v podobe charlestonu, foxtrotu a džezu. Spojenie našej európskej hudobnej kultúry s americkou je niečo nové, čo bude pre diváka – poslucháča určite spestrením hudobného zážitku.“

Dielo hudobne naštudoval Igor Bulla, réžie sa ujal Jozef Krasula, kostýmy navrhol Ján Kocman, choreografie vytvorila Silvia Beláková, zbor Štátnej opery pripravil Ján Procházka. Druhú premiéru Vojvodkyne z Chicaga uvedie Štátna opera v sobotu 11. decembra.

Zdroj: Štátna opera

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM