Rôzne Správy

V Štiavnici sa stretnú najväčší šachoví machri: Mesto hostí šampionát po desiaty raz

Tohtoročný šampionát bude pre Štiavnicu jubilejný desiaty, čo je najviac zo všetkých slovenských miest v celej histórii majstrovstiev.

Ilustračný obrázok k článku V Štiavnici sa stretnú najväčší šachoví machri: Mesto hostí šampionát po desiaty raz
Zdroj: Dnes24.sk

V dňoch 7.-15. júla sa v Banskej Štiavnici uskutoční už 14. ročník Štiavnického šachového festivalu. V rámci neho budú prebiehať zápolenia na majstrovstvách SR, ktoré sa v tomto meste už konali v rokoch 2006–07, 2010–13 a 2015–17. Tohtoročný šampionát bude pre Štiavnicu jubilejný desiaty, čo je najviac zo všetkých slovenských miest v celej histórii majstrovstiev. TASR informoval organizátor festivalu Milan Maroš.

Formát podujatia ostane zachovaný. O novom majstrovi SR sa rozhodne v uzavretom veľmajstrovskom turnaji. Právo účasti majú všetci medailisti z minulého roku (IM Repka, IM Mazúr, GM Maník), víťaz kvalifikácie (FM Zvarik), päť hráčov na základe ratingu k 1. marcu 2018 a posledné miesto bude obsadené na tzv. voľnú kartu, ktorú udelí Slovenský šachový zväz (SŠZ). Titul bude obhajovať Christopher Repka, ktorý sa už v priebehu najbližších dní stane oficiálne veľmajstrom.

Pre ostatných účastníkov bude prístupný medzinárodný OPEN, ktorý bude zároveň kvalifikačný turnaj pre MSR v budúcom roku. Najúspešnejší slovenský šachista v otvorenom turnaji si bude môcť vybojovať miestenku v uzavretom veľmajstrovskom turnaji. V rámci otvoreného turnaja budú bojovať o titul majsterky SR aj ženy. Rýchlu ruku si budú môcť účastníci vyskúšať v bleskovom turnaji a nebude chýbať ani tradičný zlatý klinec programu – Štiavnický živý šach. ,,Účasť na ňom potvrdil Sergej Movsesjan, ktorý z doterajších štrnástich edícií festivalu chýbal len raz pre plnenie si reprezentačných povinností," uviedol pre TASR Maroš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM