Martin Károly Rôzne

V Žiari by prijali jednoduchšiu administratívu pri získavaní eurofondov

Žiar nad Hronom 31. mája - Zjednodušením administratívy pri získavaní i samotnom čerpaní finančných prostriedkov z eurofondov by sa podľa primátora Žiaru nad Hronom Ivana Černaja mestám i obciam uľahčila práca v tejto oblasti.

Ako pokračoval, administratíva okolo prípravy projektov a podávania žiadostí na ich schválenie na ministerstvá „je naozaj obrovská, to sa mi zdá trošku formálne a trošku zbytočné“.

„Fakt je, že aj na jednotlivých ministerstvách posudzovanie projektov niekedy trvá dlhšie, ako by sme si želali,“ povedal. Nielen že dlho trvá, kým projekt prejde kontrolou. Pokiaľ sa v ňom nájde nedostatok, celý sa musí vrátiť naspäť na mestský úrad a opraviť. Kolobeh kontroly na ministerstve sa potom začína opäť.

Primátor uviedol, že pružnejšie by mohlo byť aj preplácanie finančných prostriedkov pri realizácii už úspešného projektu. Stáva sa totiž, že firmy, ktoré sa na nej podieľajú, žiadajú vyplatenie peňazí za vykonané práce podľa zmluvy. Tie však mestu nabehnú na účet z eurofondov oveľa neskôr. „Ak mesto nemá nejaký balík prostriedkov na to, aby to zakrylo, tak sa môže dostať do vážnych problémov.“ To si napríklad na vyplatenie faktúr musí zobrať úver a má zbytočné výdavky kvôli úrokom. „Ale to je zasa spojené s tou administratívou,“ dodal Černaj.

Mnohé mestá i obce boli tiež úspešné v projekte revitalizácia mestskej zóny a pustili sa do úpravy svojich centier. Černaj však upozornil, že do tohto projektu patrí úprava povrchu, a teda častí, ktoré sa nachádzajú nad zemou. Do revitalizácie mestskej zóny nie je však zahrnutá rekonštrukcia vodovodov a kanalizácií. „Aby sa nám nestalo, že sa krásne zrekonštruujú námestia a niekde pod zemou budú odchádzať staré vodárenské veci.“

Černaj dodal, že by bolo dobré, keby sa v budúcnosti dali čerpať prostriedky z eurofondov aj na reštrukturalizáciu infraštruktúry, a teda opravu ciest i chodníkov. Hoci v Žiari vyčleňujú financie do opráv ciest a chodníkov každý rok, „je to len plátanie toho, čo sa 40 a viac rokov vôbec nerobilo“. Černaj dodal, že keby chceli komunikácie v Žiari dostať na európsku úroveň, potrebovali by možno viac ako 3.300.000 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM