Barbara Dallosová Správy Samospráva

V Žiari dali šancu nezamestnaným Rómom: Pracujú na cintoríne i priamo v osade

Dlhodobo nezamestnaní v službách mesta. Eseročka žiarskej radnice funguje už niekoľko týždňov. Zatiaľ má celkom päť zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari dali šancu nezamestnaným Rómom: Pracujú na cintoríne i priamo v osade
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Založenie firmy Žiarska komunálna spoločnosť, spol. s r.o. odhlasovali poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom ešte v máji. Ako vtedy vysvetľoval primátor Peter Antal, nový podnik má byť ďalším z radu riešení problémovej situácie s nelegálnou rómskou osadou Pod Kortínou.

5 zamestnancov

Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva piatich ľudí, ktorí pracujú pod dozorom majstra. V týchto dňoch pracovníci murujú spevnenú plochu pri dome smútku na cintoríne v Šášovskom Podhradí.

Ako vysvetlil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, v tomto roku mesto neplánuje zamestnať vo firme ďalších ľudí, zostane ich päť. Pätica pracovníkov má byť akousi skúšobnou skupinou, na ktorej sa projekt má rozbehnúť a stabilizovať. ,,Samozrejme, môže sa stať, že niekto odíde, v takom prípade ho nahradíme niekým iným, koho nám poskytne evidencia úradu práce," vysvetľuje vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Čo robia?

,,Podstata je v tom, že sú to ľudia, ktorí sú evidovaní ako dlhodobo nezamestnaní, a sú to Rómovia. Základná filozofia je ich zamestnávať tak, aby sa za ten rok, na ktorý majú zmluvu, naučili rôzne druhy prác, získali pracovné návyky a mohli tak byť ľahšie umiestnení na trhu práce v budúcnosti," priblížil Baláž.

Zamestnanci mestskej firmy ako prvé stavali základy a spevnené plochy na hygienickom zariadení a komunitnom centre priamo v osade Pod Kortínou. V budúcnosti ich čaká napríklad natieranie stánkov na vianočné trhy či výroba mobiliáru pre mesto. ,,Budú robiť, čo sa vyskytne. Najväčším objednávateľom bude pravdepodobne mesto. Preberú napríklad drobné stavebné práce, s ktorými majú Technické služby už niekedy časový problém," hovorí Baláž.

Stolárske práce

Pracovníci Komunálnej spoločnosti sa budú venovať aj výrobe mobiliáru, predovšetkým pre mesto Žiar nad Hronom. Na tieto práce radnica zabezpečila priestory v priemyselnej časti mesta, blízko Centra zhodnocovania odpadov.

,,Počas zimy, keď je stavebná výroba utlmená, môžu pracovníci robiť v budove v Horných Opatovciach, ktorá má aj stolárske vybavenie. Tam je možno priestor pribrať v budúcnosti ďalších zamestnancov. Budú vyrábať mobiliár pre mesto, lavičky a pod. Keď sa to etabluje na trhu, veríme, že tieto služby budú využívať aj nejaké okolité obce a mestá," uzavrel Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM