Barbara Dallosová Rôzne Správy

V Žiari odchytili za rok vyše 150 psov: Aká je situácia na neslávnej Kortíne?

Mestskí policajti riešili nezodpovedných psíčkarov ale aj prípady napadnutia človeka psom. Okrem toho odchytili desiatky zvierat.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari odchytili za rok vyše 150 psov: Aká je situácia na neslávnej Kortíne?
Zdroj: TASR

Jedným z úsekov, na ktorom rieši priestupky Mestská polícia (MsP), je úsek chovu psov. Mestskí sa zaoberajú napríklad psíkmi pustenými z vôdzky na miestach, ktoré nie sú na výbeh psov určené a nezodpovednými psíčkarmi, ktorí po svojich miláčikoch neupratujú exkrementy. Žiarski policajti ale vykonávajú aj odchyty a sú súčinní pri špeciálnych akciách v lokalite pod Kortínou. Hovorí o tom správa o činnosti MsP, ktorú na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva prezentoval náčelník žiarskej MsP Róbert Šiška.

Nebezpečné psy

Podľa správy počas uplynulého roka zaznamenali dva prípady uhryznutia človeka psom, ktoré boli nahlásené na mestskú políciu.

,,Jeden prípad bol riešený ako drobné ublíženie na zdraví a v druhom prípade bola vec postúpená na doriešenie na Obvodný úrad. Keďže tieto zvieratá pohrýzli človeka bez toho, aby boli samotné napadnuté alebo vyprovokované, sú ďalej evidované v evidencii mesta ako nebezpečné psy," uvádza Šiška s tým, že v súčasnosti je v evidencii mesta celkom päť takýchto psov.

Situácia na Kortíne

Časť mesta, ktorá je veľkým pohybom psov známa, je lokalita Pod Kortínou. Na tomto konci mesta podľa správy minulý rok vyskytol jeden prípad uhryznutia alebo napadnutia psom.

,,Čo sa týka chovu psov, podarilo sa tieto najviac problémové oblasti dostať pod kontrolu. Mestská polícia aj v roku 2017 vykonávala pravidelné kontroly zamerané na zistenie počtu psov chovaných v týchto lokalitách, plnenia si povinností prihlásenia psa do evidencie MsÚ, ako aj na túlavých psov. Okrem bežných kontrol boli v každom štvrťroku vykonané mestskou políciou rozsiahle kontrolné akcie za účasti a zástupcov RVaPS Žiar nad Hronom, OZ Strážni anjeli a prizvaného veterinárneho lekára," vysvetľuje žiarsky náčelník.

Do útulku putovali desiatky psíkov

Mestská polícia vykonáva odchyt túlavých a zabehnutých psov v katastrálnom území mesta. Na tento účel je v radoch mestských policajtov 11 mužov, ktorí sú na odchyty certifikovaní. Podľa správy o činnosti žiarskej polície bolo za minulý rok odchytených a umiestnených do miestneho útulku celkom 157 psov. Ako prezrádza priložená tabuľka, z toho 25 psov bolo vrátených majiteľovi, 143 darovaných, sedem zvierat bolo utratených a jedno z areálu útulku ušlo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM