Barbara Dallosová Kultúra

V Žiari otvorili zaujímavú výstavu: Ukáže príbeh ľanu od semiačka až po plátno

Edukačná výstava, ktorú si s príchodom jari môžeme vychutnať v Žiari nad Hronom, je zároveň ukážkou práce slovenskej remeselníčky. Výstava ukazuje čaro tradičného spracovania ľanu od semiačka až po hotový výrobok.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari otvorili zaujímavú výstavu: Ukáže príbeh ľanu od semiačka až po plátno
Zdroj: TASR

Ako sa malé ľanové semiačko tradičným spracovaním nástrojmi ako trlica, kolovrátok a krosná prenesie do ľanových výrobkov ukazuje aktuálna výstava v žiarskom Mestskom kultúrnom centre (MsKC) s názvom Od ľanu po plátno.

Táto edukačná výstava, ktorá je zároveň prezentáciou tvorby Ľubomíry Žilkovej, je súčasťou cyklu podujatí, ktoré MsKC pripravilo v rámci osláv 770. výročia udelenia mestských práv.

Ako priblížila Alena Kršiaková z MsKC, výstava názorne približuje tradičné spracovanie ľanu, ktoré dodnes využíva aj Ľubomíra Žilková z Kokavy nad Rimavicou. Ľan si doma pestuje, spracováva ho klasickým spôsobom a potom z neho šije dekoratívne predmety a tiež oblečenie.

,,Na výstave je názorne ukázané, ako to všetko prebieha. Naša lektorka predvádza návštevníkom celý technologický postup klasického spracovania ľanu, deti si niektoré činnosti môžu aj vyskúšať," dodala Kršiaková.

Výstavu si môže verejnosť prezrieť vo výstavnej sieni MsKC Žiar nad Hronom do 15. apríla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM