Martin Károly Rôzne

V Žiari padli teplotné rekordy: Cez víkend sa ale výrazne ochladí, pozrite si aktuálnu predpoveď pre naše mesto!

Už od soboty v žiarskej kotline poriadne pripeká. Padli dokonca aj teplotné rekordy. Najteplejšie bolo v utorok. Ján Wolf však predpovedá výrazné ochladenie. Na čo sa máme pripraviť cez víkend?

Ilustračný obrázok k článku V Žiari padli teplotné rekordy: Cez víkend sa ale výrazne ochladí, pozrite si aktuálnu predpoveď pre naše mesto!
Zdroj: Webnoviny.sk

Séria tropických dní začala v sobotu, keď sme v Žiari nad Hronom zaznamenali prvý tropický deň (30,2°C). Počas tohto dňa bolo podľa Jána Wolfa, žiarskeho meteorológa, najteplejšie v rámci Slovenska vo Zvolenskej, ale aj v Žiarskej kotline.

Kotliny vo výpeku

Horúčavy majú podľa Wolfa jednoduchý dôvod. Vplyvom slabšieho prúdenia vzduchu sa v uzavretých kotlinách vzduch prehrial. „Napríklad, v utorok (10.6), sa v Sliači nameralo rekordných 35,8 °C, v Žiari nad Hronom 35,0 °C. Podobne veľmi teplo sme mali na konci prvej a začiatku druhej júnovej dekády v rokoch 1996, 1998, 2000 a 2003. Doterajší teplotný rekord pre 10. jún bol 33,3°C v roku 2003,“ konkretizuje žiarsky meteorológ. Absolútny teplotný rekord pre mesiac jún v Žiari nad Hronom je 36,3°C (22. 6.) nameraných v roku 2000.

Aj keď v niektorých miestach Slovenska boli zaznamenané tropické noci, v Žiari nad Hronom sa tropická noc nevyskytla.

Koniec horúčav

Prvá vlna horúčav sa skončí práve dnes, teda vo štvrtok 12. júna. „V popoludňajších hodinách našim územím prejde studený front,v sprievode prehánok a búrok. V piatok sa už tropický deň nevyskytne a nasledujúci víkend aj cez týždeň bude približne o 10 až 13 °C chladnejšie – teploty sa vrátia na úroveň dlhodobého priemeru,“ predpovedá Wolf.

Návrat k podobným vysokým denným a nočným teplotám vzduchu sa v dohľadnej dobe podľa Jána wolfa obávať nemusíme. „Dalo by sa povedať, že „medardovské“ počasie nastupuje o niečo neskôr,“ dodáva na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM