Barbara Dallosová Kultúra

V Žiari sa chystá zaujímavá akcia: Nazrite do truhlíc našich svätokrížskych predkov!

Čo nosili naši prastarí rodičia oblečené v pracovných dňoch a ako vyzeral ich slávnostný odev? Nezmeškajte výstavu s príznačným názvom Z truhlíc starých materí...

Ilustračný obrázok k článku V Žiari sa chystá zaujímavá akcia: Nazrite do truhlíc našich svätokrížskych predkov!
Zdroj: MsKC Žiar nad Hronom

S odevom Svätého Kríža nad Hronom a okolitých obcí približne od konca 19. do polovice 20. storočia oboznamuje výstava „ Z truhlíc starých materí – Ľudový odev Svätého Kríža nad Hronom a okolia“.

Na výstave je prezentovaný mužský, ženský, detský, pracovný, sviatočný i obradový odev a odevné doplnky. Súčasťou vernisáže bude tiež ukážka čepčenia, približujúca úpravu hlavy vydatej ženy v podaní FS Struška Dolná Ždaňa.

Ľudovému odevu v danom regióne je venovaná aj prednáška Mgr. Ľudmily Pulišovej ml., konajúca sa pred otvorením výstavy. Cieľom výstavy a s ňou spojených aktivít je priblížiť odev starých Krížanov širokej verejnosti, hlavne mladej generácii a zároveň vštepiť úctu k ľudovému odevu a jeho nositeľom.

Projekt ZaŽIAR v tradíciách sa uskutočňuje v Mestskom kultúrnom centre v Žiari nad Hronom pri príležitosti 770. výročia udelenia mestských práv. Vernisáž výstavy sa uskutoční 21.4.2016 o 16­.00 hod. vo Výstavnej sieni MsKC, výstava potrvá do 31. mája 2016. V súčasnosti prebieha edukačná výstava a prezentácia tvorby Ľubomíry Žilkovej Od ľanu po plátno.

Môže vás zaujímať:

Umenie z nášho regiónu hneď vedľa Caravaggiovej maľby: Reliéfy z kalvárie súčasťou výstavy v Miláne!

Zažite apríl v Žiari a okolí naozaj zaujímavo: TOP 10 akcií, na ktorých by ste rozhodne nemali chýbať

S výstavou nazriete do šatníka svätokrížskych starých materí
1
Galéria
Zdroj: MsKC Žiar nad Hronom
Zdroj: MsKC Žiar nad Hronom
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM