Barbara Dallosová Správy

V Žiari vznikla petícia: Požiadavka na Mariana Kotlebu je jasná

Situácia so žiarskou nemocnicou sa vyhrocuje. Po uliciach mesta začala najnovšie kolovať petícia. Požiadavka v nej je adresovaná županovi Mariánovi Kotlebovi.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari vznikla petícia: Požiadavka na Mariana Kotlebu je jasná
Zdroj: TASR

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia už pred časom avizovala zámer investovať do priestorov v žiarskej a rimavskosobotskej nemocnici. V Žiari nad Hronom by to malo znamenať rekonštrukciu a sfunkčnenie roky chátrajúcej prístavby, takzvaného pavilónu B.

Svet zdravia chce do pavilónu zainvestovať až potom, ako sa budova stane jeho majetkom. Župe ponúkla za budovu 464 409 eur.

Informovali sme vás v článku: Župa dostane na stôl ponuku: Státisíce za schátraný nemocničný pavilón v Žiari, FOTO

Poslanci áno, župan nie

Krajskí poslanci návrh na odpredaj budovy na ostatnom zasadnutí (6.6.) odhlasovali. Ďalším potrebným krokom na ceste k predaju časti žiarskej nemocnice však bolo, aby toto rozhodnutie svojím podpisom potvrdilo aj vedenie BBSK. Župan Marian Kotleba mal ale námietky a ceny za obe nemocnice nazval „výpredajové, veľmi podozrivé a hlavne nevýhodné pre kraj“.

,,V danom stave, v akom boli tieto uznesenia schválené Zastupiteľstvom BBSK, ich predseda nikdy ani nepodpíše, nakoľko s navrhovanou výškou kúpnej ceny nesúhlasíme," zdôvodnila pred časom hovorkyňa župy Michaela Piliarová.

Čítajte tiež: Kotleba o žiarskom pavilóne B: Pred podpisom predaja chce jednu vec

„Veríme, že zvíťazí zdravý rozum a aj vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja dá zelenú dostavbe nemocničných pavilónov v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom. Podstatné je to, že sme z vlastných zdrojov pripravení investovať 13 miliónov eur do nemocníc, ktoré majú slúžiť bežným ľuďom," reagoval vtedy generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia Ľuboš Lopatka.

Vznikla petícia

V uplynulých dňoch sa v Žiari nad Hronom objavila petícia, ktorá vyzýva Mariana Kotlebu, aby predaj pavilónu súkromníkovi umožnil.

,,Petícia je v obehu od piatku zatiaľ len v priestoroch nemocnice, pre pre pacientov, príbuzných a zamestnancov. Celkovo je vyzbieraných približne 300 podpisov," uviedol jeden zo signatárov a zároveň lekár žiarskej nemocnice Richard Rišňovský s tým, že petíciu plánuje výbor posunúť i ďalej.

BBSK nám zatiaľ stanovisko neposkytol, o petícii má podľa slov jeho hovorkyne málo informácií. ,,O tejto petícii sme počuli, ale nič bližšie o nej nevieme," uviedla Michaela Piliarová, vedúca oddelenia styku s verejnosťou a protokolu BBSK.

Prečítajte si celé znenie petície:

My, podpísaní občania Slovenskej republiky a obyvatelia okresu Žiar nad Hronom, žiadame predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aby rešpektoval schválené uznesenie poslancov Zastupiteľstva BBSK ohľadom predaja dlhoročne nevyužívaného plánovaného nemocničného pavilónu B v Žiari nad Hronom. Cieľom tohto predaja je dostavba spomínaného pavilónu a možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť pre širokú verejnosť v priestoroch, ktoré zodpovedajú súčasným požiadavkám, tiež umožní rozvoj a rozšírenie spektra poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre našich občanov.

Spoločnosť Svet zdravia, a.s., sa verejne zaviazala, že v prípade odkúpenia spomínaného pavilónu preinvestuje v nemocnici 6 miliónov eur a nevyužívaný pavilón B v priebehu niekoľkých rokov dostavia. Vďaka tomu majú v nových priestoroch nemocnice vzniknúť špičkové operačné sály, moderný urgentný príjem, pôrodnica novej generácie, komfortné lôžkové oddelenia, príjemné a bezpečné prostredie pre pacientov a pre zamestnancov.

Konkrétne žiadame:
Odsúhlasiť a podpísať uznesenie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja o predaji nedostavaného pavilónu B Polikliniky v Žiari nad Hronom za účelom poskytovania zdravotnej starostlivosti, následne poskytnúť súčinnosť BBSK (nefinančného charakteru) v urýchlenej dostavbe pavilónu B za účelom zvýšenia úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti v žiarskom regióne, čo je jednoznačne vo verejnom záujme.

Ako členovia petičného výboru sú na hárkoch uvedení: MUDr. Richard Rišňovský, MUDr. Štefan Paľúch, Eva Valentová, Ján Truben a Mgr. Marek Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM