Martin Károly Rôzne

V žiarskom parku kvitne Ľaliovník tulipánokvetý

V pamiatkovo chránenom parku Štefana Moysesa nachádza zaujímavý strom Ľaliovník, ktorý má okolo 80 rokov, je 40 metrov vysoký a má obvod kmeňa 280 centimetrov. V tomto období začína kvitnúť krásnymi veľkými kvetmi, väčšími ako kvety tulipánu.

Pôvodnou vlasťou tohto stromu je Severná Amerika a jeho kvalitné drevo už dlhé roky slúžilo na výrobu indianskych kanoí.

Park v Žiari nad Hronom vytvoril už v roku 1678 Juraj Lipai vysoký cirkevný funkcionár, od tých čias prešiel mnohými premenami, najviac mu však vždy uškodili vojny a rôzne revolúcie, napríklad v poslednej druhej svetovej vojne bol v ňom vojenský tábor. Je to unikátne parkové dielo so znakmi pravidelného slohu. Hlavné lipové aleje tvoria kríž. Lipy sú okolo 200 rokov staré. V súčasnosti sa park rekonštruuje a revitalizuje do pôvodného stavu, posledné úpravy sú na parku skutočne viditeľné . Podľa odborných posudkov sa konštatuje, že park v jednej svojej časti prechádza do voľného krajinárskeho štýlu čím sa stáva architektonicky výnimočným. Tento štýl je už na Slovensku dosť ojedinelý. Nezanedbateľná je aj jeho biologická hodnota, daná bohatým zastúpením drevín. Návšteva a prechádzka parkom prináša skutočné osvieženie, v tomto období aj potešenie z krásnych kvetov Ľaliovníka.

Ľaliolovník sa nachádza v pravej časti parku, asi 50 metrov za fontánou.

Richard Kafka

Richard Kafka
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM