Barbara Dallosová Správy

V žiarskom parlamente aj o starom kulturáku: Nevideli sme na Mekyho!

Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva prišiel na pretras aj Dom Kultúry, medzi Žiarčanmi nazývaný aj závodný klub. Podľa niektorých poslancov sa väčšie koncerty do divadelnej sály MsKC jednoducho nevmestia. Kde je teda problém? Primátor dal jasnú odpoveď. Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku V žiarskom parlamente aj o starom kulturáku: Nevideli sme na Mekyho!
Foto: Barbara Dallosová

Premietacia sála Kina Hron dnes sídli v priestoroch MsKC. Dlhé roky ale ako kino slúžila väčšia miestnosť v Dome kultúry na žiarskom námestí. Posledné roky je v najstaršej sále mesta prevažne ticho a tma. Podľa mnohých by si však väčšie podujatia jej priestory zaslúžili.

Nevideli na Mekyho

Na zabudnutú sálu na včerajšom zastupiteľstve upozornila poslankyňa Stella Víťazková. ,,Kúpila som si lístok na koncert Mira Žbirku a v tej sále (divadelná sála MsKC – pozn. redakcie) je to naozaj nevyhovujúce, na takýto koncert. Ak sedíte na kraji, ako ja, vidíte kúsok javiska, ak sedíte vzadu tak nevidíte. Keď máme taký priestor, ako je Dom kultúry, je škoda že ho nevieme využiť. Treba hľadať cestu,„ apelovala na mesto Víťazková. ,,Tá položka, 500–600 eur na vykúrenie sa môže zdať vysoká, ale z celého rozpočtu to nie je tak veľa a kultúre v meste to môže veľmi pomôcť,“ dodala.

Ku svojej kolegyni sa hneď pridal aj poslanec Norbert Nagy: Tiež som tam bol. ,,Podujatie bolo skvelé ale ľudia z niektorých miest naozaj nevideli takmer nič. Akcia takéhoto formátu by si zaslúžila priestory aké sú v Dome kultúry."

Kto zacvaká kúrenie?

Podľa slov primátora sú v priestrannej sále náklady na kúrenie vysoké. ,,To je priestor, v ktorom je prakticky zima aj v lete," skonštatoval. Pokiaľ by počas podujatí kúrenie nebolo v réžii mesta, musela by ho zaplatiť agentúra interpreta alebo organizátori.

,,Naša divadelná sála bola jediná možnosť, akú prijala agentúra ktorá zabezpečovala koncert Mekyho Žbirku. Máloktorá agentúra by prijala sálu, kde by museli priplatiť ešte niekoľko sto eur za vykúrenie. A keby sme na to šli na vlastné náklady, boli by sme nie na nule, ale stratoví," vysvetlila Michaela Pribilincová, riaditeľka MsKC, ktoré koncert organizovalo.

Vyhodené peniaze

Primátorov postoj bol jednoznačný. ,,Mne sa v priestoroch sály v Dome kultúry páči tiež, ja to chápem. Ale túto vec sme už riešili a záver je taký, že pre tých možno päť akcií, ktoré by sme tam v zime urobili, sa kúriť z ekonomického hľadiska jednoducho neoplatí. Tie náklady by boli skutočne veľké, a boli by to vyhodené peniaze," reagoval Antal na slová poslancov.

Mávajú tam imatrikulácie

V priestoroch Domu Kultúry v posledných rokoch sídli aj súkromná stredná škola. Jej žiaci sálu, ktorú majú prakticky v budove školy, využívajú občasne. ,,Túto sálu sa snažíme využívať na podujatia ako napríklad otvorenie školského roka, záver školského roka, alebo imatrikulácie. Všetko sú to ale podujatia ktoré sa konajú tesne pred alebo po letných mesiacoch, v ostatných častiach roka je totiž v sále naozaj veľmi chladno," hovorí Anna Herichová, vedúca pobočky elokovaného pracoviska Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie.

Foto: ilustračné

Stella Víťazková o nevyužitej sále v Dome kultúry
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM