Rôzne Správy

Vďaka družstvu poznajú dedinku pri Žiari široko-ďaleko: O tomto ale možno neviete

Lovčica - Trubín rezonuje najmä vďaka poľnohospodárskemu družstvu, ktoré tu funguje už vyše 60 rokov. Nie každý ale vie, že v dedinke žijú aj holubí šampióni.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka družstvu poznajú dedinku pri Žiari široko-ďaleko: O tomto ale možno neviete
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi dve samostatné obce, dnes rozrastajúca sa dedina s výhodnou polohou. Reč je o obci Lovčica – Trubín, ktorá sa nachádza len niekoľko kilometrov od Žiaru na Hronom.

Dedina má v súčasnosti približne 1600 obyvateľov. O bývanie v tejto lokalite je záujem, o čom svedčí mnoho nových rodinných domov. Aj vďaka tomu nemá miestna samospráva problém s udržaním základnej či materskej školy. Naopak, ak sa podľa starostu Rudolfa Námešného bude výstavba rozširovať, kapacity nemusia byť postačujúce.

Dedina je v regióne známa aj vďaka poľnohospodárskemu družstvu, ktoré tu už 60 rokov nepretržite pôsobí. Dnes dodáva na stoly obyvateľov regiónu niekoľko druhov mliečnych výrobkov, pre chovateľov zase ponúka kŕmne zmesi z vlastnej produkcie.

Dobré meno obci však robia aj miestni holubári. V miestnej organizácii je združených 28 chovateľov poštových holubov, ktorí sa môžu pochváliť viacerými úspechmi. Takmer 50 rokov sa tejto záľube venuje aj jej predseda Jozef Bojo. V súčasnosti chová viac ako 120 holubov, nechýbajú medzi nimi ani šampióni.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM