Monika Obrtalová Rôzne

Vďaka unikátnemu nápadu môžeme zamedziť alergiám

Vysoký nárast alergických ochorení, ktoré sa čoraz viac prejavujú aj u nás, prinútil lekárov a botanikov obnoviť na Slovensku sieť peľových informačných staníc. V rámci zvyšovania informovanosti občanov prišli dokonca s unikátnym nápadom, ktorý umožň

Začiatkom tohto roka spustil Medzinárodný UCB inštút pre alergiu sídliaci v Bruseli internetovú stránku alergia.sk, ktorá alergikom poskytuje komplexné informácie o svojej chorobe a možnostiach jej liečenia. „V januári a februári sme kontaktovali doktorov, ktorí by sa na našu stránku prihlásili a poskytovali odborné rady tým, ktorí to potrebujú. Peľová sezóna sa naplno rozbehla až v marci. Monitorovať situáciu vďaka peľovým informačným staniciam sme teda začali až odvtedy,“ hovorí o začiatkoch stránky Zuzana Bartoňová, zástupkyňa inštitútu pre alergiu.

V rámci portálov o alergii ide o celosvetovú novinku v poskytovaní uceleného peľového spravodajstva. Svojím užívateľom prináša zrozumiteľné regionálne peľové spravodajstvo a predpoveď vývoja peľovej situácie na Slovensku. „Predtým to fungovalo tak, že pacient pri návšteve lekára dostal knižku, kde si mal zapisovať ako sa vyvíja jeho alergia. Často však zabudol vyplniť potrebné údaje alebo knižku stratil. Na tejto stránke ju má však on-line a nemôže na ňu zabudnúť či stratiť ju,“ hovorí o výhodách portálu alergia.sk Luděk Hochmuth, imunológ a alergológ z Rooseveltovej nemocnice a pokračuje ďalej: „keď som sa opýtal pacienta na čo je alergický, nevedel mi to povedať. Dokonca ani netušil, ako daný alergén, ktorý mu spôsobuje ťažkosti, vyzerá. Aj takéto informácie je možné nájsť na stránke.“

Kožné testy, vďaka ktorým sa zisťovali u pacienta dané typy alergénov podľa slov doktora Hochmutha často zavádzali. „Pacientovi boli vpichnuté len vytypované alergény, ale ten hlavný sme mohli minúť. Prípadne mohla na alergickú reakciu zareagovať celá čeľaď, ale spustil ju len konkrétny alergén, ktorý sme nenašli. Keď si pacient bude viesť „on-line denník“ o svojej chorobe, budeme vedieť oveľa lepšie diagnostikovať jeho ochorenie,“ povedal na margo prínosu stránky Luděk Hochmuth.

Na internetovej stránke alergia.sk je pre pacientov pripravená aj poradňa, vďaka ktorej môže položiť svoje otázky lekárom prihláseným v databáze, prípadne sa skontaktovať s odborníkom vo svojom regióne. Otázky sú anonymné a lekár na ne odpovie do 24 hodín. Stránka umožňuje aj dohodnúť sa s lekárom na osobnej konzultácii alebo vyšetrení.

Foto: alergia.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM