Barbara Dallosová Správy

Vedeli ste o ňom? V regióne máme čučoriedkový sad, chutné plody rastú kúsok od centra mesta, FOTO

Ak máte radi čučoriedky, na tomto mieste by ste sa cítili ako v raji. Na svahu neďaleko mesta sa nachádza viac ako hektárový čučoriedkový sad. Drobné plody podľa pestovateľa zvládnu aj mrazy.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste o ňom? V regióne máme čučoriedkový sad, chutné plody rastú kúsok od centra mesta, FOTO
Zdroj: TASR

Na novobanských svahoch neďaleko centra mesta sa nachádza viac ako hektárový čučoriedkový sad. Boris Mizia sa ich pestovaniu venuje už približne osem rokov. Rastlinám, ktorým sa pripisujú vzácne liečivé účinky, sa tu darí najmä pre kyslosť tunajšej pôdy. Podľa Miziu im neškodia ani náhle výkyvy počasia.

Plody zo severu

Starosti tak pestovateľovi nespôsobili ani nedávne mrazy, ktoré prekvapili viacerých ovocinárov. Podľa Miziu pochádza čučoriedka zo severných teritórií Kanady a je veľmi dobre rezistentná voči mrazom.

,,Niektoré rastliny dokážu akceptovať mráz až mínus 30 stupňov," podotkol pestovateľ. Roky šľachtenia tohto druhu priniesli viaceré odrody, z ktorých niektoré sú vhodnejšie pre suché, iné zase pre vlhkejšie stanovištia.

,,V sade sú vysadené odrody, ktoré majú rady miestne prírodné pomery, ročný úhrn zrážok, ktorý tu je a dĺžku slnečného svitu, aká je v tejto klimatickej zóne," zhrnul Mizia. Vďaka polohe sadu majú tiež dostatok slnka, čo sa odráža na ich zvýšenej cukornatosti.

5000 sadeníc

Úvahy o zmene klímy, o posúvaní teplotnej hranice a posúvaní klimatickej zóny berie podľa vlastných slov Mizia trochu rezervovane. ,,Skôr si myslím, že objem informácií, ktorý k nám prichádza cez internet a médiá je tak veľký, že jednoducho začíname byť trochu precitlivení na to, keď prídu neskoré mrazíky, ako teraz v máji, alebo naopak, keď prídu skoré mrazy niekedy v novembri. Ja si nemyslím, že je to niečo diametrálne odlišné od minulosti," povedal s tým, že podobné výkyvy boli podľa jeho názoru aj v minulosti, len sa o téme toľko nehovorilo.

Naopak, za dôležité považuje, aby si pestovatelia vo všeobecnosti vyberali také odrody rastlín, ktoré sa do daného územia hodia. Aj približne dvadsiatku odrôd, ktoré má vysadené v sade, vyberal pomerne dlhý čas. ,,Je totiž veľmi dôležité, aby si pestovatelia, vybrali odrody, ktoré môžu v danej lokalite nielen rásť, ale aj plodiť a dozrievať," podotkol Mizia.

V sade je podľa Miziu vysadených približne 5000 sadeníc v rôznych vekových štádiách. ,,Rastliny, ktoré tu mám, sa dostávajú do plnej produkcie zhruba v siedmom – ôsmom roku po vysadení. Čučoriedka chocholíkatá by v plnom produkčnom veku mala dať od päť do sedem kíl na krík. Ale sú tu rôzne okolnosti, rôzne vplyvy, či už biotické alebo abiotické, ktoré toto číslo znížia," priblížil Mizia s tým, že reálna produkcia jedného kríka je priemerne tri kilogramy. Ako ďalej vysvetlil, pre pestovanie čučoriedok je dôležité PH pôdy. Táto rastlina obľubuje kyslé stanovištia, ktorých na Slovensku nie je veľa.

Titul. foto: ilustračné

FOTO: Čučoriedkový sad na novobanských svahoch
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM