Rôzne Správy

Veľká rekonštrukcia v kaštieľnom parku: Čo to znamená pre návštevníkov?

Historický park čaká rozsiahla obnova akvaduktov a mostíkov. Práce by mali trvať až do zimy.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia v kaštieľnom parku: Čo to znamená pre návštevníkov?
Zdroj: TASR

V kaštieľnom parku vo Svätom Antone začali s opravou mostíkov a akvaduktov. Ich stav si podľa Moniky Maňkovskej z Múzea vo Svätom Antone už vyžadoval komplexnú obnovu, niektoré z nich boli v dezolátnom stave. V minulých rokoch boli totiž opravované len čiastočne.

Pracovať sa bude do zimy

Oprava šiestich mostíkov a troch akvaduktov vyjde múzeum na 46 500 eur, práce by mali byť podľa zmluvy hotové približne v polovici decembra tohto roka.

,,Robia sa tam aj oporné múry, ktoré držia mosty. Niektoré sú naozaj v zlom stave. Zmena je v materiáli, robí sa to z červeného smreka, ktorý má veľmi dobré vlastnosti do vlhkého prostredia. Netreba ho ošetrovať nátermi, čiže mostíky budú vyzerať trochu inak, ako vyzerali tie súčasné, ale len tým, že nebudú natreté," vysvetlila s tým, že inak ostane zachovaný tvar mostov aj zábradlí.

Návštevníci obmedzenia nepocítia

Práce podľa Maňkovskej nijako neobmedzujú návštevníkov, v priľahlom parku sa môžu poprechádzať aj napriek nim. Takisto by nemali ovplyvniť najväčšie podujatie, ktoré tu chystajú, a to Dni svätého Huberta.

Park pri kaštieli vo Svätom Antone zažil podľa predpokladov najväčší rozkvet pri dostavbe kaštieľa okolo roku 1750. Historické dokumenty o tom, ako vyzeral v minulosti, sa nezachovali. Zachovaný vodný systém je napájaný niekoľko kilometrov dlhým náhonom s akvaduktmi a tvoria ho dve jazierka spojené vodopádmi a kaskádami. Romantické zákutia s lavičkami, mostíkmi a altánmi dopĺňa umelo vytvorená jaskyňa – grotta. Celý areál bol v roku 1985 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM