Barbara Dallosová Rôzne Správy

Vianočná predpoveď pre Žiar: Prituhne poriadne, ale čo sneh?

So snehovou prikrývkou majú Vianoce to pravé čaro. Ako to bude tento rok? Predpoveď počasia špeciálne pre Žiar nad Hronom pripravil Ján Wolf.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná predpoveď pre Žiar: Prituhne poriadne, ale čo sneh?
Zdroj: Dnes24.sk

Od Vianoc nás delí už len niekoľko dní. Hoci snehová nádielka sa už tento rok v Žiari párkrát objavila, po pár hodinách sa prchavá krása roztopila. Čo máme od počasia čakať počas najkrajších sviatkov v roku, sme sa pýtali amatérskeho meteorológa a vášnivého pozorovateľa počasia Jána Wolfa.

Studené no suché sviatky

Ako vysvetľuje Ján Wolf, zatiaľ to vyzerá na chladný Štedrý deň. Na žiadne teplotné rekordy, aké sme zažili v minulých rokoch, sa neočakávajú.

Podľa Wolfa bude charakter počasia zimný, no vo veľkej miere hlavne anticyklonálny. Riadiacim tlakovým útvarom pre počasie nad našim územím bude mohutná tlaková výš zasahujúca z východnej Európy, čo prinesie samú inverziu – hmly, nízku oblačnosť, na hory a ojedinele aj v nižších polohách slnečno a veľmi sucho, takmer bez zrážok.

,,Šanca na sneženie sa črtá okolo 25.decembra, ale len také symbolické. Pripravme sa tak na zimné počasie s rannými teplotami od –4 až –8°C, počas jasných nocí aj nižšie, a denné teploty v intervale –2 až 2°C. Okolo Vianoc môže byť slnečno a o niečo teplejšie, asi do 4°C, než počas zamračených a hmlistých dní, ktoré sa očakávajú do Vianoc," predpovedá Wolf.

Ako pokračoval, s veľkou pravdepodobnosťou by až do konca mesiaca mala nad našou oblasťou prebrať nadvládu blokujúca tlaková výš a mrazy by mali pozvoľne slabnúť. Viac sa bude presadzovať inverzné počasie, keď v nižších polohách bude hmlisto alebo nízka oblačnosť a na horách pritom vykukne slniečko. ,,Uvidíme, či studený front okolo 25.12. bude stačiť na to, aby sa vytvorila aspoň tenká snehová pokrývka, ktorá by dotvárala vianočnú atmosféru," hovorí Wolf.

V januári zima vyvrcholí

Ak pre vás zima bez snehu jednoducho nie je zimou, nádej svitá v januári. Dlhodobé vyhliadky podľa Jána Wolfa vyzerajú sľubne.

,,V januári by sa mohol dostaviť vrchol zimy – studený vzduch sa už presúva z Kanady a USA nad Grónsko a severný Atlantik, v polovici januára by sa mohol dostaviť do strednej Európy. Zdá sa, že toto načasovanie príde práve okolo vrcholu zimy a okrem silných mrazov by nás mohlo zasiahnuť aj výdatné sneženie najmä na horách, čo by zimné podmienky ešte znásobilo," konštatuje na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM