Martin Károly Krimi

Vianočné záplavy aj v Žiari

25.decembra v podvečerných hodinách sa z koryta vylial aj Hron v blízkosti Žiaru. Tridsať ľudí spalo na zimnom štadióne.

Včerajší vytrvalý dážď a výrazné oteplenie sa prejavil aj v Žiari nad Hronom. Okrem zaliatej „Slnečnej stráne“, Rybárskej bašty, autobazáru a čerpacej stanice, voda vyhnala z provizórnych obydlí Pod Kortínou aj 30 ľudí. Žiarsky krízový štáb, na čele s Černajom, primátorom mesta, poskytlo obetiam dočasné ubytovanie v šatniach zimného štadiónu.

„Sme im schopní sprostredkovať ubytovanie v azylových domoch v banskobystrickom samosprávnom kraji.“ dodáva Martin Baláž, hovorca mesta. „Zatiaľ môžu bývať tu. Majú deky aj stravu.“ upresňuje Baláž.

Podobná záplava bola v žiari pred 35 rokmi. „Bolo to 22. októbra 1974. Vtedy voda zaplavila aj vtedajší Závod SNP, dnešný hnedý priemyselný park.“ vysvetľuje Richard Kafka. „Hneď potom sa vybudovala hrádza. Druhá strana, tá ktorá je práve zaplavená, ale zdvihnutá nebola.“ dodáva žiarsky patriot.

Obete na životoch v žiarskom regióne zatiaľ neboli hlásené.

Pre vysokú vodu a škody, ktoré živel narobil, je už tretí deň odstavený nový úsek rýchlostnej komunikácie R1 Žarnovica – Lehôtka pod Brehmi. Rieka Hron poškodila aj dva rozostavané mosty na R1, v časti medzi Lehôtkou pod Brehmi a Žiarom nad Hronom.

/mak/

Vianočné záplavy aj v Žiari
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM