Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Vianočný punč, medovina či poplamúch: Koľko na trhoch vysolíme za obľúbené dobroty? Prvé FOTO

Vianočné trhy sú tu a žiarske Námestie Matice slovenskej sa pomaly zapĺňa ľuďmi. Koľko peňazí si treba pripraviť, ak vám na nich vyhladne či vysmädne?

Ilustračný obrázok k článku Vianočný punč, medovina či poplamúch: Koľko na trhoch vysolíme za obľúbené dobroty? Prvé FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

K vianočným trhom okrem kultúrneho programu, či stretnutí s blízkymi určite patrí aj dobré jedlo či pitie. Ani Žiar nad Hronom nie je výnimkou. Žiarske vianočné trhy s niekoľkými stánkami patria medzi tie menšie, tešia sa však veľkej obľube.

Lahôdky už voňajú široko-ďaleko

Ako po minuloročných vianočných trhoch hodnotili niektorí stánkari, zákazníci sa im neraz ponosovali na nedostatok stánkov s jedlom. Prím hrala ponuka nápojov či remeselných výrobkov.

Tento rok to už na Námestí Matice slovenskej rozvoniava i dobrotami. Novinkou je napríklad stánok s lahôdkou z chlebového cesta, poplamúchmi. Či už zvolíte typické slovenské chute so slaninkou a s bryndzou, zavonia vám klobáskový poplamúch, alebo si vyberiete syrový, za dobrotu zaplatíte 2,50 eur.

Centrom mesta sa nesie aj neodolateľná vôňa domácej pečenej klobásky. Za porciu obľúbenej mäsovej špeciality zaplatíme 3,50 eur. V cene je i chlieb, horčica, kečup či feferóny. Ak sa na trhy vyberiete po sýtom obede či večeri, možno vám padne vhod drobnosť v podobe chlebíka s masťou a cibuľou za 0,50 eur.

A čím to zapiť?

Dobré občerstvenie treba dobre zapiť. To, čo bez pochýb patrí do rúk každého návštevníka vianočných trhov, je pohár teplého nápoja, ktorý v sviežom počasí zahreje. Štandardnou ponukou zimných trhov býva varené víno, medovina, punč, detský punč a čaj.

Za dva deci vareného vínka zaplatíme jedno euro, dvojdecový pohárik punču nás vyjde 1,20 eur a za deci klasickej medovinky zacvakáme taktiež jedno euro. Tento rok nájdeme medovinu aj v niekoľkých príchutiach. Na šoférov čaká pohár čaju za 0,40 eur, na najmenších Žiarčanov zase nealkoholický detský punč, deci za 0,50 eur.

Pre tých, ktorí chcú zahriať poriadne, je pripravená aj široká ponuka destilátov. Ceny závisia od druhu alkoholu, napríiklad za štamprlík vodky či borovičky zaplatíme 1,50 eur.

Žiarske námestie sa začína zapĺňať: Obľúbené vianočné trhy odštartovali
3
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM