Martin Károly Od Vás

VIDEO: Mladí požiarnici z Bartošovej Lehôtky zvalcovali súperov

V Trnavej Hore sa stretli mladí hasiči, aby preukázali svoje schopnosti na okresnom kole súťaže Plameň. Celkovo desať družstiev z okolitých obcí si zmeralo sily v troch disciplínach. Najlepšie skončilo družstvo z Bartošovej Lehôtky, ktoré získalo hn

Už o deviatej ráno sa futbalové ihrisko v Trnavej Hore hemžilo mladými členmi dobrovoľných hasičských zborov, ich trénermi ako aj dobrovoľnými hasičmi, ktorý v tento deň na seba vzali úlohu rozhodcov. Organizátori z radov dobrovoľných hasičov Trnavej Hory a Pitelovej pripravili dve postupové disciplíny v rámci celoštátnej hry PLAMEŇ a jednu samostatnú. V každej museli súťažiaci preukázať fyzickú zručnosť aj značnú dávku vedomostí.

[color=#cc0000]­[size=14]Deti zvládli aj náročné disciplíny [/size][/color] V prvej časti zápolenia prebiehala štyristo metrov dlhá štafeta plná úloh náročných na fyzickú obratnosť a šikovnosť. Okrem prekonávania prekážok a snahy o zabehnutie čo najlepšieho času museli súťažiaci riešiť aj praktické problémy spojené s používaním hasičského náčinia. Druhá časť tímov zatiaľ zápolila v takzvanom hasičskom slalome – požiarnickom útoku CTIF. Súčasťou tejto disciplíny bolo prekonanie niekoľkých prekážok, rozhadzovanie a spájanie hadíc, viazanie uzlov, rozpoznanie hasičského náradia a manuálne pumpovanie vody džberovými striekačkami. Po krátkej prestávke sa družstvá v plnení disciplín vymenili.

[size=18]POZRITE SI VIDEO[/size]

V záverečnej časti nasledovala najobľúbenejšia úloha, požiarny útok s vodou. Synchronizácia jednotlivých členov družstva tu bola naozaj dôležitá. Stačilo sa trochu oneskoriť alebo nedostatočne zatiahnuť spoj na hadici a namiesto do terčov striekala voda úplne inde. V prvom rade však išlo o simuláciu reálneho hasičského výjazdu, keďže hadice boli napojené na výkonné hasičské čerpadlo, ktoré museli súťažiaci taktiež ovládať. [color=#cc0000]­[size=14] Zahanbiť sa nenechali ani dievčatá[/size][/co­lor] Po úspešnom ukončení všetkých úloh boli vyhlásené výsledky. V kategórií dievčat získali druhé miesto mladé hasičky z Pitelovej a prvé, postupové miesto patrilo dievčatám zo Svätého Antona. V kategórií chlapcov sa na treťom mieste umiestnila Kremnica, druhé miesto obsadili mladí hasiči zo Svätého Antona a prvé miesto získali členovia DHZ Bartošová Lehôtka. Rovnaké poradie platilo aj v rámci samostatne hodnotenej disciplíny – požiarneho útoku s vodou. Na treťom mieste Kremnica, na druhom mieste dievčatá zo Svätého Antona a prvé miesto získala opäť Bartošová Lehôtka.

[blockquote]Napriek premenlivému počasiu sa súťaž podarilo ukončiť bez komplikácií. Organizátori i súťažiaci boli s priebehom súťaže spokojní, i keď sa počas plnenia disciplín občas objavili menšie nezhody. Družstvá, ktorým to tentoraz tak dobre nešlo, sa môžu pokúsiť zabodovať v jesennom kole súťaže PLAMEŇ, ktoré sa uskutoční v septembri opäť v Trnavej Hore. [/blockquote],

Text, video/Marek Čabák

VIDEO: Mladí požiarnici z Bartošovej Lehôtky zvalcovali súperov
1
Galéria
hasici
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM