Martin Károly Kultúra

Víťazný návrh na sochu štiavnického Nácka vytvoril Anton Gábrik

Banská Štiavnica 26. decembra - Návrh akademického sochára Antona Gábrika zvíťazil v architektonickej súťaži, vyhlásenej banskoštiavnickým magistrátom, na sochu legendárnej postavy štiavnického Nácka. Porota vybrala jeho štúdiu spomedzi troch došlýc

Ako TASR povedala pracovníčka Mestského úradu v B. Štiavnici Viktória Michalská, 14-členná porota určila ako ďalšie v poradí dielo Jána Koňuša a ako tretí návrh Romana Gašparíka. Podľa poradia im rozdelia 500, 300 a 200 eur.

Súťažné štúdie obsahovali okrem iného aj 3D návrh sochy a sadrový 30-centimetrový model. Súťaž nebola obmedzená len pre akademických sochárov, ale bola vyhlásená pre kohokoľvek s dobrou myšlienkou.

Socha by mala stáť 14.000 eur. Podstatná časť bude hradená zo zbierky, ktorú pred šiestimi rokmi vyhlásilo Mesto Banská Štiavnica.

Štiavnický Nácko je vymyslenou postavou. Vymysleli si ju obyvatelia mesta pre radosť a uvoľnenie. Prvým veľaváženým interpretom náckovských vtipov bol v 50. rokoch 20. storočia stredoškolský profesor Jozef Vášáry, otec známych herečiek, Magdy a Emílie. V uplynulých rokoch sa za štiavnického Nácka svojím interpretačným umením „pasoval“ bývalý baník Jozef Osvald.

V meste na počesť Nácka usporadúvajú aj pochod mestom a súťaž v prednese vtipov – Náckova Štiavnica. Tento rok bol už 7. ročník.

Zdroj: TASR Ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM