Monika Obrtalová Rôzne

Víťazom celoštátnej výstavy psov sa stal pudel

Šampiónom Celoštátnej výstavy psov všetkých plemien Banská Bystrica sa stal pudel veľký biely, majiteľa z Čane. Porota mu toto ocenenie udelila ako víťazovi finále, do ktorého nominovali najúspešnejších psov podobných plemien zo všetkých "kruhov

Na plážovom kúpalisku Štiavničky v Banskej Bystrici sa predstavilo viac ako 1500 psov majiteľov a chovateľov z Poľska, Litvy, Česka, Talianska, Rakúska, Maďarska a Nemecka. Odborníci hodnotili najmä celkový vzhľad zvierat, ktorý bol pri výbere víťaza rozhodujúci.

Medzinárodní posudzovatelia a rozhodcovia okrem ďalších ocenení vybrali aj najkrajší párik. Stali sa ním špringeršpanieli Ivany Cigáňovej z Veľkého Céru. Za najkrajšie slovenské plemeno vybrali slovenského kopova, majiteľa Milana Guľu z Hankoviec na východnom Slovensku. So svojimi psami súťažili aj deti vo veku od 7 do 11 rokov a v druhej skupine od 12 do 18 rokov. Pripravené boli aj ukážky výcviku policajných psov a služobných plemien, ako aj súťaž psov v behu cez prekážky.

Na výstave chovatelia predstavili niekoľko plemien, ktoré neboli zatiaľ na Slovensku vystavované. Patrili medzi ne sedmihradský durič, austrálska kelpia, estrelský pasiersky pes a austrálsky dobytkársky pes. „Z viac ako 200 plemien boli najvyššie vlkodavy. Doteraz rekordným je pes, ktorý v kohútiku meral 120 centimetrov. Najťažšie, až 130-kilogramové, boli bernardíny. Naopak najmenšie boli čivavy, ktorých hmotnosť je len asi 1,5 kilogramu,“ povedal o zaujímavostiach z výstavy jej riaditeľ Pavol Lupták.

Celoštátnu výstavu psov všetkých plemien Banská Bystrica pripravil Miestny kynologický klub Canis Banská Bystrica, pod záštitou Slovenskej kynologickej jednoty a medzinárodnej organizácie FCI.

Zdroj: TASR

výstava psov BB
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM