Správy

Vládne plány v Žiari: Milión eur na zimný štadión a 200 nových pracovných miest

Vládna delegácia dnes navštívila Žiar. Robert Fico hovoril o pomoci s dostavbou zimného štadióna, Peter Pellegrini zase o nových pracovných príležitostiach v meste.

Ilustračný obrázok k článku Vládne plány v Žiari: Milión eur na zimný štadión a 200 nových pracovných miest
Zdroj: Dnes24.sk

V žiarskej spoločnosti zaoberajúcej sa výrobou hliníkových odliatkov hláv do motorov by malo v budúcnosti pribudnúť ďalších 200 pracovných miest. O zámere spoločnosti rozšíriť v Žiari nad Hronom výrobu dnes informoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Žiadosť je podaná

,,Na ministerstve hospodárstva je už podaná žiadosť o prípadné poskytnutie investičného stimulu. Podľa informácií z ministerstva hospodárstva aktuálne táto žiadosť spĺňa všetky náležitosti a bude čoskoro predložená na rokovanie vlády a ja verím, že nájde u vlády podporu," uviedol počas dnešnej návštevy v Žiari nad Hronom Pellegrini.

Za pozitívny príklad zároveň označil Pellegrini Súkromnú strednú odbornú školu technickú v Žiari nad Hronom, ktorej zriaďovateľom je zoskupenie firiem pôsobiacich v miestnom priemyselnom parku. Podľa jeho slov je to výborný prístup firiem, ktoré si uvedomili, že pokiaľ nebudú spolupracovať so školou a nebudú investovať do prípravy svojich budúcich zamestnancov, tak budú mať o niekoľko rokov problém.

Rovnako vníma tento spôsob prípravy budúcich zamestnancov premiér SR Robert Fico, ktorý dnes v Žiari nad Hronom navštívil spoločnosť Slovalco. ,,Osobitne som sa zaujímal o nábor ľudí, pretože vieme, že na celom Slovensku máme obrovský nedostatok pracovnej sily," podotkol s tým, že nezamestnanosť v meste je na úrovni osem percent.

Milión na žiarsky zimák

O aktuálnych cenách plynu a elektriny sa podľa jeho slov hovorilo na stretnutí s primátormi a starostami miest a obcí regiónu. Premiér potvrdil, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví začal cenové konanie voči SSE – Distribúcia, a. s., a SPP – Distribúcia, a. s. ,,Ako prisľúbil predseda regulačného úradu, začiatkom budúceho týždňa tu budú nové rozhodnutia, ktoré budú zodpovedať roku 2016," dodal Fico s tým, že opätovne pozve predsedu úradu na rokovanie vlády, aby informoval o krokoch, ktoré sa udiali.

Počas návštevy mesta sa premiér zaujímal aj o kroky samosprávy v rómskej problematike, vyzdvihol napríklad zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných Rómov v mestskej komunálnej spoločnosti. Riešenia primátora Petra Antala v tejto oblasti sú podľa Fica veľmi zaujímavé.

Predseda vlády zároveň prisľúbil mestu finančnú pomoc vo výške milión eur na dostavbu zimného štadióna, ktorá aktuálne patrí medzi priority súčasnej samosprávy. ,,V kombinácii so zdrojmi, ktoré má mesto, sa môžeme významne posunúť, predsa len to je suma peňazí, ktorá rozostavenému štadiónu pomôže," podotkol Fico.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM