Správy

Vodiči sa dočkali: Úsek cez Kremnické Bane je otvorený, čo bude inak?

Po vyše roku jazdia cez hlavný ťah pri Kremnici autá. Cesta je otvorená aj pre kamióny a autobusy, práce na nej však ešte neskončili...

Ilustračný obrázok k článku Vodiči sa dočkali: Úsek cez Kremnické Bane je otvorený, čo bude inak?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Po viac ako ročnej odstávke v stredu pre motoristov opäť sprejazdnili horský priechod Kremnické Bane. Cestu na hlavnom ťahu z Kremnice na Martin, ktorú podmyl v lete minulého roka prívalový dážď, sprejazdnili v dvoch pruhoch.

Práce pokračujú

,,Stavbu sa nám podarilo dokončiť tak, ako sme to sľúbili, čiže aby pred touto zimou bola otvorená. Dnešným dňom začne fungovať premávka tak, ako sme ju poznali ešte pred augustom v roku 2016," podotkol na stretnutí s novinármi štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby SR Viktor Stromček.

Práce na oprave cesty budú pokračovať aj naďalej, podľa Stromčeka by mali byť hotové v priebehu nasledujúcich mesiacov. Na stavbe tak bude až do jej ukončenia, ktoré je predpokladané v júli budúceho roka, osadené dočasné dopravné značenie.

,,Na ceste bolo postavených desať oporných a zárubných múrov, zatrubnili sme 300 metrov potoka, robíme tu pruh pre pomalé vozidlá, ktorý zdynamizuje cestu a zlepší parametre na ceste," priblížil generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera.

Cesta sa predražila

Celkové náklady na opravu cesty sa vyšplhali na sumu viac ako 25 miliónov eur bez DPH. Pôvodne mala oprava stáť približne 20,5 miliónov eur bez DPH. Náklady sa navýšili pre neočakávaný zosuv pôdy, tiež predĺženie opravovaného úseku a opravy komunikácií na obchádzkovej trase.

Cesta je sprejazdnená pre všetky vozidlá a teda aj pre kamiónovú dopravu a autobusy. Autobusová doprava bude fungovať podľa nového grafikonu od raňajších spojov štvrtku 16. novembra. Dopravné značky upozorňujúce na obmedzenia dopravy na spomínanom úseku budú odstránené do jedného dňa od spustenia premávky.

Údržbu tu bude vykonávať Banskobystrická regionálna správa ciest, na treťom pruhu, ktorý bude slúžiť ako manipulačný pre potreby výstavby, bude údržbu vykonávať zhotoviteľ stavby. Obchádzka uzatvoreného horského priechodu viedla cez obec Krahule, cesta tak bude opäť plniť svoju funkciu cesty III. triedy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM