Martin Károly Rôzne

VOĽBY VÚC: DZURINDA: Koaličné strany nekupujú poslancov, ale rovno voličov

Bratislava 15. novembra (TASR) - Koaličné strany na čele so Smerom-SD obviňujú strany súčasnej opozície z kupovania poslancov v minulom volebnom období, hoci na to nemajú žiadne dôkazy, pričom ony samy si kupujú rovno voličov.

Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s predsedom KDH Jánom Figeľom to povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Podľa Dzurindu je veľké množstvo dôkazov o kupovaní hlasov rómskych voličov v prvom kole volieb do VÚC v niektorých regiónoch Slovenska. „Od roku 1989 sme neboli svedkami takých volebných machinácií,“ vyhlásil. „Takýmto nedemokratickým, neetickým a možno až protiprávnym spôsobom sme spolu s KDH prišli o dva až štyri mandáty,“ dodal Dzurinda. „Pomáhame rómskym spoluobčanom, keď ich takto korumpujeme?“ uzavrel predseda SDKÚ-DS.
Na otázku TASR, v čom sa dnešné indície líšia od káuz z minulosti, kedy v niektorých prípadoch konštatoval porušenie zákona dokonca Ústavný súd, Figeľ odpovedal, že v tomto prípade zrejme dochádzalo k vynášaniu volebných lístkov z volebných miestností. „Bolo podaných oveľa viac námietok a podaní na jednotlivé volebné komisie a predpokladám, že sa niektorými zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní,“ doplnil líder KDH.
Samotné prvé kolo regionálnych volieb hodnotí Dzurinda pozitívne. „Kľúčové je jedno posolstvo: spolu s KDH môžeme úspešne súperiť s politickou stranou Smer-SD. Úspešní sme boli vo viacerých krajoch, hlavne v Bratislave, ale aj na druhom konci Slovenska v Prešove,“ vyhlásil Dzurinda. Aj v oblasti volieb predsedov VÚC podľa neho opozičné strany dopadli relatívne dobre. „Dosiahli sme podstatne lepší výsledok ako pred štyrmi rokmi,“ povedal. Zatiaľ čo koalícia presadila štyroch svojich predsedov VÚC už v prvom kole, opozícia sa bude snažiť korigovať koaličný náskok v kole druhom. „V Bratislave ideme z prvého miesta, v ostatných troch z druhého, ale verím, že ak budeme aktívni, môžeme byť úspešní,“ uzavrel Dzurinda.
„Obraz môže byť podstatne lepší, nemusí byť taký červený ako v tejto chvíli,“ komentoval šance opozície v druhom kole regionálnych volieb Figeľ s dodatkom, že opozícia sa pokúsi ponúknuť „jasnú alternatívu k súčasnému stavu“.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM