Martin Károly Rôzne

VOĽBY VÚC: Maňka: Urobím všetko pre to, aby som robil naplno

Predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa podľa konečných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR stal Vladimír Maňka (Smer-SD, ĽS-HZDS), ktorý získal 50.806 hlasov (53,71 percenta).

Porazeným tak zostal so ziskom 43.791 hlasov (46,29 percenta) Jozef Mikuš (SDKÚ-DS, KDH, OKS, Konzervatívni demokrati a SaS). Volebná účasť v BBSK dosiahla 18,01 percenta.
„Ja by som chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prišli k urnám a dali hlas svojmu favoritovi. Bez rozdielu, či som to bol ja alebo môj protikandidát,“ konštatoval Maňka.
Osobitne chce poďakovať tým, ktorí mu dali svoju dôveru. „Ja túto dôveru určite nesklamem a urobím všetko pre to, aby som robil naplno a dosiahol výsledky pre tých, ktorí volili mňa alebo volili niekoho iného.“
Nového predsedu BBSK bude v novej funkcii ako prvý zaujímať rozpočet. Ten súčasný podľa neho nepostačuje na financovanie základných potrieb kraja a na fungovanie zariadení, ktoré má v kompetencii. „Čiže treba ho okamžite zmeniť.“
Potom chce hľadať ďalšie možnosti, ako by mohli ušetriť peniaze. „Určite nájdeme nejaké rezervy, aby sme zvládli dôstojne rok 2010,“ konštatoval. Chce pracovať na tom, aby získali čo najviac peňazí z európskych fondov, pretože tie môžu kraju pomôcť najviac. Ten je teraz podľa neho finančne zaťažený pôžičkami a na ďalšie sa preto spoliehať nemôže.
Maňka pokračoval, že teraz si musia vysúkať rukávy, vyzliecť politické tričká a spoločne bojovať za to, aby tomuto regiónu pomohli a vyriešili najpálčivejšie problémy, ktoré ho trápia.
Okrem rozpočtu je to tiež boj proti korupcii a zlodejom. „Vieme, že tu boli nejaké výberové konania. Ja som pochodil množstvo domovov sociálnych služieb, školy a ak niekto centrálne robí výber na župe napríklad pre dodávateľa pre domovy, tak to nie je celkom férové,“ konštatoval. Výberové konania sa dajú podľa neho robiť aj inak – transparentne a keď sa im toto podarí, nájdu sa aj finančné prostriedky, ktoré potrebujú.
Nový predseda BBSK sa vyjadril aj k obavám niektorých neprajníkov, ako bude s novou funkciou zvládať aj svoje poslanecké miesto v Európskom parlamente. „V priebehu troch týždňov končím rozpočet Európskej únie, keď to skončím, tak sa naplno môžem venovať župe,“ upozornil.
Maňka chce so svojím porazeným súperom Jozefom Mikušom, ktorý bol zvolený za poslanca BBSK, určite spolupracovať. „Touto minútou by som chcel všetky tie veci, ktoré boli počas súboja, zahodiť. Teraz je podstatné to, aby sme spoločne ťahali za jeden povraz.“
Mikuš Maňkovi k víťazstvu zagratuloval a aj napriek tomu, že neuspel, sa bude snažiť tak ako doteraz pomáhať kraju ako už zvolený poslanec.
Tiež sa poďakoval všetkým, ktorí prišli v druhom kole voliť. „Počet hlasov, ktoré som získal, bol oproti prvému kolu vyšší a zmenšil sa aj rozdiel, napriek tomu to nestačilo,“ povedal.
Čo sa týka kampane pred voľbami, podľa Mikuša bola tvrdá. Jeho protikandidát v nej využil „ťažký kaliber“, predsedu strany Smer-DS Roberta Fica, ktorý ho podporil na niekoľkých akciách v kraji a tiež na tlačových konferenciách.
Maňka dodal, že tak, ako je dôležitá táto výhra, je podľa neho dôležitý aj fakt, že k nej dospeli férovým spôsobom. „Musím povedať, že aj keď sa posledné dva dni použili isté neférové kroky, keď sa porušili pravidlá moratória, ja som veľmi rád, že my sme to neboli, ktorí by sme takým istým spôsobom odpovedali.“

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM