Martin Károly Iné športy

Volejbal: Staršie žiačky bojovali s Krupinou, Prievidzou a Brusnom

Súťaž starších žiačok pokračovala IV. a V. kolom. 29.10.2011 sme odohrali v Krupine z pohľadu našich výkonov dva rovnaké zápasy. Prehrali sme obidva 3:1.

Naše mladé a málo skúsené hráčky sú zatiaľ viac chybujúce, ako súper s oveľa väčšími hernými skúsenosťami. Prvá zostava už ale dokáže držať krok aspoň v jednom sete, čo je povzbudením do budúcnosti. Pri hodnotení priebehu zápasov vidíme, že máme väčšinu hráčok v mínuse, to znamená, že urobia viac chýb, ako získajú bodov. Ak sa tento pomer začne meniť na opačný, začneme aj viac vyhrávať. Zvýši sa aj herné sebavedomie dievčat a získajú väčší pokoj v hre. Najmä koniec setov je v hre najnáročnejší a tieto vlastnosti majú veľký vplyv. Tam sa musia preukázať naučené postupy, budované v iných, tréningových podmienkach. Zápasový stres sa nedá simulovať, dá sa len v zápase zažiť. Aj preto je dôležité, aby hrávali všetky hráčky, ktoré sa tréningového procesu zúčastňujú. Ak bude prvá zostava hrať vyrovnanejšie, umožní aj druhej zostave častejší pobyt na ihrisku.

5.11.2011 sme doma privítali družstvo Prievidze, ktoré sa zaslúžilo o jedinú prehru vedúcej Čadce v tohtoročnej súťaži. Prišli ale oslabené, len v šestici a určite sa to podpísalo aj na ich výkone. Výsledok 2:3 a 3:2 napriek tomu považujeme za úspech. Boj to bol náramný, striedali sa dramatické situácie, videli sme krásne a kvalitné volejbalové zákroky, ale aj „detské“ chyby. Súper mal dosť výraznú výškovú prevahu, my zase väčšiu vyrovnanosť hráčok. Zlepšovanie hráčok sa prejavilo aj pri striedaniach družstva, keď hráčky z lavičky na ihrisku dokázali nahradiť vymenenú, ktorej sa prestalo dariť a družstvo otočilo hru opäť vo svoj prospech. Urobili sme aj veľa nevynútených chýb, ba v jednom sete sme podľa odhadu urobili 21 bodov pre svojho súpera! Chybami na prihrávke, vyberaní v poli, podaniach.

Skrátka v chybách sme hádam už dosiahli maximum a musíme ich počet postupne znižovať. **Každé víťazstvo poteší a bojový tanec dievčat po vyhratom zápase je treba vidieť! **

V nedeľu, 6.11.2011 sme v telocvični 4. ZŠ v Žiari nad Hronom odohrali prvé kolo súťaže v Midivolejbale so súperkami z Brusna. Tento druh volejbalu presadzuje už niekoľko rokov Slovenská volejbalová federácia. Hrá sa so 4 hráčkami na zmenšenom ihrisku (7×7 m oproti 9×9 m) s mierne upravenými pravidlami. Dovolím si tu prezentovať osobný názor. Keď som sa pred niekoľkými rokmi dostal do sporu v teoretikmi a funkcionármi SVF o nezmyselnosti tohto počinu, hovoril som v rovine teoretickej. Teraz som prvýkrát zažil 4-ový volejbal v praxi a utvrdil som sa v názore, že je to krok vedľa a svojim spôsobom strata času. Tento volejbal potrebuje inú taktiku, stratégiu a herné postupy. Bez cielenej prípravy sa družstvo cíti ako v inom svete. Lenže na prípravu nemáme ani priestor, ani chuť. Alebo vie niekto vysvetliť, ako trénovať hru 4 proti 4 na tréningu v jednej nie veľmi veľkej telocvični, keď je tam prítomných 15–19 hráčok? Budú ostatné sedieť a „fandiť“?

Druhý takýto turnaj odohráme 18.12.2011 na pôde Brusna. Bude to určite turnaj plný emócií, pretože začínajúce družstvo Brusna má až fanatickú podporu svojich priaznivcov. V súťaži SŽ hráme nasledujúci týždeň v Považskej Bystrici a pokúsime sa im zobrať body aspoň v jednom zápase. Bolo by fajn, keby sme sa už konečne odpútali od predposledného, zostupového miesta v tabuľke. Najbližší domáci zápas bude 19.11.2011, keď uvítame momentálne vedúce družstvo súťaže, Banskú Bystricu. Príďte nás povzbudiť!

Tréneri SŽ Odzgan, Kosorinská

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM