Martin Károly Iné športy

Volejbal žiačok – stručný pohľad na prebiehajúcu sezónu

Volejbal a naše mesto patria k sebe už desaťročia. Za tie roky prešli palubovkami stovky hráčok, ktoré priniesli nielen sebe, nejednu radostnú chvíľu a zároveň si do života odniesli možno trvalý vzťah k tomuto nesmierne krásnemu, ale veľmi náročnému

Veď o volejbalovom smeči sa napríklad hovorí, že je to pravdepodobne najťažšia činnosť zo všetkých kolektívnych športov. Trafiť sa do lopty bez opory zeme, byť tam nielen na presnom mieste, ale aj v presnom čase… Kto neskúsil, neuverí.

A aby tých, čo tam včas a presne budú neubúdalo, každý rok sa v polovici prázdnin začína príprava na novú sezónu. Odpočinutí tréneri a funkcionári a stále prázdninujúce hráčky začínajú ďalší súťažný ročník. Na jeho začiatku sa nabíja kondícia, neskôr sa pridá aj práca s loptou a teda technika, a postupne aj účasť na turnajoch, kde sa nadobudnuté zručnosti majú prenášať do hry.

V ročníku 2011–2012 zahájili žiačky spoločnú prípravu 15.8. Trénovalo sa v jednej skupine, pretože máme záujem o budovanie jednoliateho kolektívu, kde nebude záležať na tom, v ktorom družstve momentálne hráčka pôsobí. Toto obdobie je ešte prerušované prebiehajúcimi dovolenkami a preto sa mení počet hráčok počas tréningov. Priemerne sme mali na tréningoch 20 hráčok. Spolu s 23 hráčkami sme boli na sústredení v krásnom prostredí Liptovskej Osady, kde sa o nás príkladne starali. Po návrate sme sa už rozdelili do družstiev mladších a starších žiačok. Nie je to striktné rozdelenie podľa veku, hoci tomu by sme boli najradšej. Vo vyšších kategóriách však chýbajú hráčky a preto tam štartujú staršie žiačky. Po návrate všetkých dovolenkujúcich a príchode nových záujemkýň sa stabilizovali stavy na súčasných 17 hráčok v starších žiačkach a 20 hráčok družstva mladších žiačok. Staršie žiačky, kde je ale 11 dievčat vo veku mladších žiačok, trénujú trikrát za týždeň v telocvični Gymnázia. Neskúsenosť a vek hráčok sú limitujúcim faktorom hlavne v hre družstva. Postupne však príde k získaniu dostatku skúseností a naše výsledky už nebudú len štatistikou zlých a horších výsledkov. Ďalší veľký vplyv na výsledky má aj trénerská filozofia, nechať hrať všetky hráčky, ktoré sú v tréningovom procese (lebo na lavičke sa ešte nikto volejbal hrať nenaučil). Preto aj na turnajoch hráme zásadne prvý set prvá (skúsenejšia) zostava, druhý set menej skúsené hráčky. To sa samozrejme podpisuje na výsledku. Na turnaji v Žiline sme ešte nevyhrali žiadny zápas, v Leviciach už áno a v Hnúšti na turnaji deviatich družstiev sme skončili na 5. mieste. Nie je jednoduché prijať takúto predstavu o hre a výsledkoch. A majú s tým problém nielen hráčky, ale často aj rodičia a fanúšikovia. Niekedy musíme tlmiť aj prehnané ambície. A povzbudzovanie by tiež viac pomohlo v pozitívnom smere. Pritom nám je jasné, že aj negatívny pokrik neplynie zo snahy ublížiť, alebo vysmievať sa deťom a že je to v podstate dielom okamihu a vtiahnutia sa do deja. Lenže ak si chceme hovoriť zodpovední a múdro vychovávajúci, kroťme trochu svoje vášne! A okrem iného, volejbalu sa hovorí, že je to šport inteligentov, tak to skúsme napĺňať!

Okrem prípravy žiačok sa každý rok začína aj volejbalová prípravka. Tréningy budú v utorok a štvrtok o 15,00 v teloc­vični gymnázia. Prvý bol 20.9.2011. Zatiaľ bolo na dvoch tréningoch 16 detí. Uvidíme, a či sa ešte dostavia ďalšie, pretože máme také signály. Tréning tejto vekovej kategórie spočíva hlavne v rozširovaní si atletických, gymnastických a iných pohybových zručností. Deti sa učia pravidelnému trénovaniu, správaniu v kolektíve a postupne sa pridá aj hra v zmenšených podmienkach. Snažíme sa vytvárať tréningy hravé a podnetné pre túto vekovú kategóriu.

Ďalším krokom v príprave a rozvoji družstiev žiačok je rozšírenie počtu trénerov. Dnešná náročná doba vyťažuje rodičov a iných priaznivcov tak, že si nevedia predstaviť robiť ešte aj nejakú inú, veľa času vyžadujúcu činnosť. Lenže tréneri a funkcionári klubov všetkých športov a teda ja volejbalu, nachádzajú spôsob, ako to všetko stihnúť. Preto by sme veľmi radi medzi nás pozvali dospelých, ktorí budú ochotní pomáhať nám v tejto krásnej a náročnej činnosti. Nemusí to byť na úrovni pravidelného trénovania, nemusí to byť za cenu získania vzdelania a podobne. Úplne by nám stačilo, keby sme mali na každom tréningu jedného-dvoch rodičov, ktorí by dozerali na to, ako hráčky plnia určené úlohy. Lebo ak to niekto neskúsil, nepochopí, čo je to učiť dvadsať detí v malej telocvični. A čím mladšie, tým viac potrebujú individuálny prístup.

Dovoľte, aby sme Vás zároveň pozvali na turnaje žiačok, ktoré budú v sobotu, 1.10.2011. V te­locvični gymnázia budú hrať družstvá Poltáru, Krupiny a Banskej Bystrice spolu s našim O pohár prezidenta VK MŠK Žiar nad Hronom a v telocvični 4. ZŠ O pohár riaditeľa 4. ZŠ. Tam budú súperiť Levice, Krupina, Banská Bystrica a dve domáce družstvá. Príďte sa pobaviť a povzbudiť naše hráčky, lebo našim dlhodobým cieľom je hrať nielen pre seba, ale hlavne pre divákov! Ak Vás teraz možno sklameme, odpustite nám prosím, ale urobíme všetko preto, aby sme na konci tejto sezóny prinášali veľa radosti nielen Vám, priaznivcom, ale aj sebe!

Tréningy a výchovu našich hráčok v prípravke, mladšom a staršom žiackom veku, zabezpečujú Ing. Kosorinská, Mg. Vanková, pani Wagingerová a Mgr. Putišová.

**Odzgan Ján **

Zoznam hráčok na fotografii zo záveru turnaja v Hnúšti: Horný rad zľava Ing. Kosorinská-asistentka trénera SŽ, Katka Krajčiová, Kikuš Kružlicová, Kika Smutková-kapitánka družstva, Alicka Talánová, Žužu Drienková, Kaja Silná, Zuzka Hriňová, Mima Vojčeková, Odzgan Ján-tréner SŽ Dolný rad zľava Nona Uhrovičová, Ema Zorkóczová, Vany Krajčiová, Terka Rihová, Baška Romancová. Chýbajú Vewa Wagingerová, Emka Rudinská, Lenka Kráľová a Bajka Hrončeková

volejbal ziacky
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM