Kultúra

Vychutnajte si nevšedný filmový zážitok: Mieri k nám zimné kino

Archívne kúsky, premiéry, premietanie na zvláštnych miestach, koncert... To je len zlomok z toho, čo sľubuje tohtoročný filmový seminár.

Ilustračný obrázok k článku Vychutnajte si nevšedný filmový zážitok: Mieri k nám zimné kino
Zdroj: Dnes24.sk

Osud sa stal hlavnou témou tohtoročného zimného filmového seminára 4 živly, ktorý sa v dňoch 24. až 26. februára uskutoční v Banskej Štiavnici.

Osud…

,,Témy pre 4 živly vyberáme tak, aby nám poskytovali možnosti uviesť výnimočné filmy, ale aj aby odrážali, čím spoločnosť aktuálne žije. Veľké množstvo zmien, ktoré okolo nás v posledných mesiacoch prebehlo, býva často označované za osudové. Všetci premýšľame, čo k nim viedlo, aká minulosť im predchádzala a asi najvýraznejšie – aká budúcnosť bude nasledovať a ako ovplyvnia naše životy. Filmy v programe 4 živlov si kladú rovnaké otázky,“ vysvetlil Ondrej Starinský, výkonný riaditeľ podujatia.

Vo výbere aj archívne kúsky

Vo výbere nájdu návštevníci niekoľko archívnych diel, ktorých posolstvo ostáva aktuálnym aj po desaťročiach od ich vzniku. O tom, ako ľudskými osudmi dokáže zamiešať vojna, porozpráva legendárna sovietska dráma Osud človeka (Sergej Bondarčuk, 1959). Do osudového kruhu zvedie život cesty troch mužov v rovnomennom francúzskom noirovom filme (Jean-Pierre Melville, 1970).

Film významného poľského tvorcu Krzystofa Kieslowskeho Náhoda (1987) sa bude snažiť zodpovedať otázku, akú úlohu v našich osudoch zohráva práve tento fenomén. V obnovenej premiére uvedie filmový seminár československý film Takový je život (Carl Junghans, 1929), ktorý býva zaraďovaný medzi vrcholné diela nemej kinematografie nielen u nás, ale v celosvetovom meradle.

Slovenské premiéry

V programe 4 živlov nebudú chýbať ani filmy, ktoré budú slovenskému publiku predstavené prvýkrát. Takým je napríklad maďarský dokument Kainove deti (Marcell Gerő, 2016), ktorý uvedie seminár v spolupráci s distribučnou platformou KineDok v slovenskej premiére. Jeho protagonisti v detstve spáchali vraždu, mladosť prežili v najtvrdšej komunistickej väznici a po rokoch sú filmármi konfrontovaní so svojou minulosťou.

Svoj dokumentárny film Hotel Úsvit (2016) príde do Banskej Štiavnice osobne uviesť debutujúca dokumentaristka Mária Rumanová. Vydáva sa v ňom do Čiernej nad Tisou, mesta na východnej hranici Slovenska, ktorého obyvatelia hľadajú cesty a spôsoby, ako uniknúť vlastnému nepriaznivému osudu. Snímka svetovo premiérovala v súťaži prestížneho dokumentaristického festivalu IDFA v Amsterdame, 4 živly ju uvedú v domácej predpremiére.

Premietanie v obývačke

Seminára sa zúčastní aj fotograf a filmár Martin Kollár. Jeho oceňovaný dokument 5. október si budú môcť pozrieť obyvatelia niektorej zo štiavnických domácností, keďže neodmysliteľnou súčasťou zimných 4 živlov je špeciálne súkromné premietanie. Tzv. KinObývačka každoročne prináša film i jeho tvorcu priamo k Štiavničanom a Štiavničankám domov, do spoločnosti domácich a ich pozvaných hostí.

Verejnejšími budú Raňajky s Martinom Kollárom, neformálna prednáška, na ktorej predstaví svoje dva fotografické projekty – Field Trip, ktorý zachytáva súčasný Izrael a následky vojny v ňom, a Provisional Arrangement, venovaný fenoménu dočasnosti. Kollár sa navyše stane aj jedným z porotcov súťaže experimentálnych filmov Iné vízie SK, ktorú 4 živly organizujú v spolupráci s časopisom Kinečko a Přehlídkou filmové animace a současného umění v Olomouci. Spomedzi finalistov vyberie odborná porota víťaza alebo víťazku priamo na zimnom filmovom seminári.

Okrem filmového programu ponúknu 4 živly aj výstavu fotografií v najmenšej štiavnickej galérii (Ukradená galerie) či koncert ukrajinského pesničkára s pseudonymom Postman. Chýbať nebude ani obľúbený Veľký filmový kvíz, ktorý otestuje vedomosti, ale aj postreh odvážnych súťažiacich.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM