Barbara Dallosová Rôzne Správy

Vychytené miesta v Žiari a Kremnici: Koľko stojí svadba v parku či na hrade?

Cena civilného sobášu závisí od toho, na akom mieste si chcú snúbenci povedať svoje áno. Rozdiel môže byť aj v stovkách eur.

Ilustračný obrázok k článku Vychytené miesta v Žiari a Kremnici: Koľko stojí svadba v parku či na hrade?
Zdroj: TASR

Budúce manželské páry, ktoré sa v našich končinách rozhodnú pre občiansky obrad, majú na výber z niekoľkých možností. Klasickou voľbou je obradná sieň, v uplynulých rokoch sa ale tešia obľube aj zákutia dýchajúce históriou či svadby pod holým nebom. Tie však môžu pohnúť svadobným rozpočtom. Zisťovali sme, koľko stoja obrady na sobášnych miestach v Žiari nad Hronom a Kremnici.

Za obradnú v Žiari neplatíte

Jednou z častých volieb žiarskych snúbencov, ktorí sa rozhodnú pre občiansky sobáš, býva obradná sieň v Mestskom kultúrnom centre (MsKC). V okrúhlej miestnosti s unikátnou svadobnou partou od miestnej drotárky sa stalo manželmi mnoho párov zo Žiaru i okolia. Ako pre Žiar24 potvrdila Silvia Hlôšková zo Zboru pre občianske záležitosti (ZPOZ), samotný sobáš v obradnej sieni spoplatnený nie je.

V Žiari si však priplatia tí, ktorí stavia na romantiku pod holým nebom. V teplejšej časti roka obrady prebiehajú aj v historickom Parku Štefana Moysesa, kde tento rok pribudol aj svadobný altánok.

Obrad uzavretia manželstva mimo úradne určenej miestnosti, ako je tomu i v prípade svadby v parku, vyjde snúbencov 300 eur, ak má aspoň jeden z nich trvalé bydlisko v Žiari. Párik, ktorý nie je z mesta, zaplatí za svadbu v parku 333 eur. Za túto cenu má pár svadbu na kľúč s kompletnou výzdobou aj profesionálnym ozvučením. Cena sa znižuje o 50 eur, ak snúbenci nepožadujú ozvučenie obradu v exteriéri. Takisto o 50 eur lacnejší je obrad vtedy, ak snúbenci nepožadujú prípravu obradového miesta.

Svadba v hradbách

Kremnica ponúka na civilný sobáš hneď niekoľko lokalít. Aj tu v niektorých z nich platí, že lacnejšie to vyjde domácich. Štandardný obrad v sobášnej miestnosti Mestského úradu stojí 20 eur, pre občanov matričného obvodu Kremnica 15 eur.

Snúbenci, ktorí si povedia áno v Radnej sieni, zaplatia 60 eur, ak ide o Kremničanov, cena je 40 eur. Rovnaký cenník platí aj pre historickú kočiareň, ktorá sa teší obľube najmä v posledných rokoch, a to 60 eur pre cezpoľných a 40 eur pre domácich.

Rovnako ako v Žiari, aj v Kremnici čísla stúpajú, ak sa budúci manželia rozhodnú pre exteriérový sobáš. Svadba na Mestskom hrade stojí 250 eur. Rovných 200 eur zaplatia snúbenci za obrad v hoteli Golfer, v strede Európy na Kremnických Baniach či na Skalke.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM