Martin Károly Rôzne

Vydry sa sťahujú za partnerkami i potravou

Staré Hory 25. februára (TASR) - Vydry riečne, žijúce v okolí podhorských a horských riek, sa zo svojich revírov vzďaľujú len výnimočne.

V tomto období, keď sa pária, z nich však dočasne odchádzajú za partnerkami.
„Dokazujú to aj pozorovania niekoľkých vydier na hrebeňoch hôr situovaných ďaleko od vody. Pri týchto púťach musia vydry prekonávať stovky výškových metrov a často aj v hlbokom sypkom snehu prebrodiť trasu dlhú niekoľko kilometrov. Nemožno ale vylúčiť ani putovanie za potravou do vhodnejších južne exponovaných lokalít, kde sú horské riavy po pretrvávajúcich mrazoch menej zamrznuté než v severne orientovaných dolinách,“ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanicu Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
Vydra riečna je výborný plavec a potápač. Pod vodnou hladinou vydrží na jedno nadýchnutie až 4 minúty a za ten čas je schopná preplávať vzdialenosť i 400 metrov. Je nielen špecialistom, čo sa týka životného prostredia, ale aj potravy, ktorú tvoria predovšetkým menšie ryby. Hladná vydra však nepohrdne ani obojživelníkmi, drobnými cicavcami či mäkkýšmi. V letnom období si jedálny lístok spestruje aj lesnými plodmi, dodal Saniga.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM