Martin Károly Kultúra

Vymyslená postava štiavnického Nácka bude mať svoju sochu

Banská Štiavnica 18. augusta (TASR) - Legendárna postava štiavnického Nácka bude mať svoju sochu. Mesto Banská Štiavnica totiž v týchto dňoch vyhlásilo súťaž návrhov pre architektonickú štúdiu na trojrozmerné dielo. Socha by mala byť umiestnená na ba

Ako vyplýva s podkladov, ktoré zverejnil magistrát, štúdia má obsahovať návrh sochy Nácka v životnej veľkosti. Žiadaným výstupom je 3D návrh sochy a sadrový model. Súťaž nie je obmedzená len pre akademických sochárov, ale je vyhlásená pre kohokoľvek s dobrou myšlienkou.

Lehota na predkladanie návrhov je do 30. novembra 2011. Súťaž vyhodnotia do 13. decembra 2011. Vyhlasovateľ súťaže udelí aj tri ceny v hodnote 500, 300 a 200 eur.

Štiavnický Nácko je vymyslenou postavou. Vymysleli si ju sami obyvatelia mesta pre radosť a uvoľnenie. Prvým veľaváženým interpretom náckovských vtipov bol v 50. rokoch 20. storočia stredoškolský profesor Jozef Vášáry, otec známych herečiek, Magdy a Emílie. V uplynulých rokoch sa za štiavnického Nácka svojim interpretačným umením „pasoval“ bývalý baník Jozef Osvald.

V meste na jeho počesť usporadúvajú aj pochod mestom a súťaž v prednese náckovských vtipov – Náckova Štiavnica. Tento rok bol siedmy ročník.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM