Martin Károly Rôzne

Vynašiel hriankovač na peniaze!

Ideálny elektrospotrebič! Aj toto chcú naše ratolesti. Edko Majer zo žiarskej materskej školy vymyslel v rámci recyklohier niečo, po čom dospelí túžia od pradávna. Hriankovač, ktorý vypeká peniaze.

Poznáte recyklohry? Pomocou nich deti odhaľujú taje triedenia odpadu použitých drobných elektrozariadení. Ide o zber pokazených fénov, žehličiek, mixérov, sendvičovačov a iných pomocníkov. Projekt zahŕňa i plnenie mnohých úloh. Napríklad nakresliť ideálny elektrospotrebič. Tejto úlohy sa vynikajúco zhostil Edko zo škôlky Veterníček /A. Kmeťa č. 11 /. Nakreslil totiž hriankovač na peniaze. Premyslené! Ešte ho zostrojiť a z Edka bude boháč. Kto vie. Možno dal niekomu inšpiráciu.

Materská škôlka Veterníček je do projektu zapojená od januára 2011. Deti získali od organizátora ASEKOL SK červený kontajner. Spolu s rodičmi ho kŕmia elektronickými hračkami rôzneho druhu. Samozrejme takými, ktoré už doma doslúžili.

Mobil, walkman, telefón, už nevydajú žiadny tón. Doslúžili iste, isto, nepatria však na smetisko. Do škôlky ich teda ber! Veď sa na ne veľmi teší červenučký kontajner.
(škôlka A.Kmeťa)

Žiaci sa učia, že do bežného kontajnera tieto veci nepatria a budujú si tým vzťah k prírode. „Zatiaľ sme odovzdali 587 kg veľkého a 166 kg drobného elektroodpadu,“ oznamuje pani učiteľka Beata Kollárová. Deti veľmi zaujala úloha Zošliapni a ušetríš. Merali o koľko nestlačených fliaš menej sa zmestí do koša ako stlačených. „Detičky s rodičmi sa skvele zapájajú, takže nám to ide. Ešte sme neuvažovali o tom, že by sme sa z programu odhlásili,“ dodáva. Do recyklohier sa môžu zapojiť škôlky aj školy. Deti počas súťaže zbierajú body. V závislosti od počtu odovzdaných bodov získavajú ceny. Za 8441 bodov môžu získať dokonca notebook. [blockquote]„Od­mena, ktorú získame, je dôležitá, ale dôležitejšia je príroda, ktorá sa nám odvďačí svojou krásou a čistotou. A to nám za to stojí,“ vraví na záver pani učiteľka.[/bloc­kquote]

Kristína Belicová

recyklohry
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM