Kultúra Rôzne Správy

Výnimočná panovníčka a náš región: Múzeum pripravilo cyklus o Márii Terézii

Séria prednášok prinesie zaujímavosti zo života veľkej panovníčky a predovšetkým spojítka, ktoré ju viažu k našim končinám.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná panovníčka a náš región: Múzeum pripravilo cyklus o Márii Terézii
Zdroj: TASR

Pri príležitosti 300. výročia narodenia panovníčky Márie Terézie pripravilo Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici cyklus prednáškových popoludní.

,,Nosnou témou prednášok bude život panovníčky Márie Terézie a Habsburgovcov, ich prínos pre Banskú Štiavnicu, banské školstvo a stredoslovenskú banskú oblasť v 18. storočí," informovala Adriana Matejková z oddelenia dokumentácie a ochrany zbierkových fondov múzea.

Prvou z cyklu bude prednáška s názvom Maria Terézia (1717–1780) – osobnosť a doba, ktorá sa bude konať 17. mája. O návštevách manžela a potomkov Márie Terézie v Banskej Štiavnici sa bude hovoriť počas prednášky, ktorá sa uskutoční 6. júna.

Barokovému umeniu banských miest v tereziánskom období sa bude venovať prednáška 27. septembra. V októbri sa bude hovoriť o Banskoštiavnickej akadémii a vzdelávaní banských odborníkov za vlády Márie Terézie, ale aj o banskoštiav­nických banských lekároch, ránhojičoch, babiciach a zdravotníckej starostlivosti o baníkov v období osvietenstva.

Séria prednášok bude pokračovať 8. novembra s ústrednou témou Princovia Jozef II. a Leopold II. na návšteve stredoslovenských banských miest. Cyklus uzavrie 29. novembra prednáška o Umení a každodennom živote v Kremnici v 18. storočí. Prednášky sa budú konať vždy o 13.30 h v prednáškovej miestnosti banskoštiavnického Kammerhofu, čo je bývalá pracovňa hlavných komorských grófov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM