Rôzne Správy

Vynovenú časť kremnického hradu už môžu vidieť návštevníci: Opravy ale pokračujú

Kremnica je mestom medzi hradbami. Severnú vežu si už môžu pozrieť návštevníci, opravy budú pokračovať v inej časti opevnenia.

Ilustračný obrázok k článku Vynovenú časť kremnického hradu už môžu vidieť návštevníci: Opravy ale pokračujú
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Severnú vežu Mestského hradu v Kremnici zrekonštruovali, aktuálne je tak už opäť prístupná pre návštevníkov. Ako priblížila Erika Haas Kianičková z Múzea mincí a medailí v Kremnici, rekonštrukčné práce prebiehali od polovice mája.

,,V rámci stavebných úprav bola na objekte severnej veže vymenená šindľová krytina, podbíjanie, žľaby a zvody. Zároveň prebehla lokálna oprava muriva a fasád, ošetrili sa kamenné šambrány a nárožné kvádrovania, stolárske prvky a konštrukcie," priblížila.

Severná veža je tak opäť prístupná pre verejnosť a návštevníci si môžu v rámci prehliadky hradného areálu pozrieť aj expozície Z archeologického výskumu hradu a Obrana mesta, ktoré sa v nej nachádzajú. V čase rekonštrukcie totiž neboli z bezpečnostných dôvodov prístupné.

Tento rok by sa mala realizovať aj oprava ďalšieho objektu hradného opevnenia a to Baníckej bašty. ,,Rekonštrukčné práce by však v tomto prípade nemali ovplyvniť štandardnú prehliadku Mestského hradu. Počas prázdnin sa tak opäť budú môcť konať obľúbené letné podujatia. Júlový Piknik na hrade sa bude niesť v stredovekom duchu, augustová Letná noc bude zase strašidelná," dodala Haas Kianičková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM