Rôzne Správy

Výrobky z neďalekej obce vyvážali aj do Egypta: Sklársku rodinu si uctili pomníkom

Nie každý vie, že v našom regióne sa vyrábali aj vychýrené sklo. Rodine, ktorá remeslo do obce priniesla, si uctili postavením nového pomníka.

Ilustračný obrázok k článku Výrobky z neďalekej obce vyvážali aj do Egypta: Sklársku rodinu si uctili pomníkom
Zdroj: TASR

V obci Rudno nad Hronom sa rozhodli uctiť si pamiatku rodiny Vincenta Ružičku, ktorý sa na prelome 19. a 20. storočia zaslúžil o najväčší rozmach tunajšej sklárne. Na mieste rodinnej hrobky, ktorá už bola zlikvidovaná, osadila obec nový pomník.

Rozmach na prelome storočí

,,K obnove hrobky sme sa odhodlali na podnet niektorých poslancov obecného zastupiteľstva, ale aj ľudí, ktorí sa zaujímajú v obci o históriu," priblížil starosta Marián Šurjanský s tým, že aspoň takýmto spôsobom chceli zvečniť pamiatku tejto sklárskej rodiny.

Ako sa píše na pomníku, sklárska rodina Vincenta Ružičku sa zaslúžila o najväčší rozmach rudnianskej sklárne v rokoch 1887 až 1913. V sklárni sa vyrábalo úžitkové, lekárske i dekorované a brúsené sklo. Niektoré výrobky sa dokonca vyvážali do Egypta. Zamestnávala väčšinu obyvateľstva, no po smrti Vincenta Ružičku ostala bez odborného vedenia a v roku 1922 bola výroba zastavená.

Zvyšky skla nachádzajú ešte dnes

Z areálu sklárne ostali v Rudne len dva domy – sídlo jej majiteľa nazývané Hendel, ktoré bude pre svoj zlý statický stav zbúrané a tzv. vazáreň, kde sa skladovalo a balilo sklo. Ani jedna z týchto budov v súčasnosti nepatrí obci. ,,V minulosti bol areál oveľa väčší. Hospodárske budovy ustúpili výstavbe, dnes sú tam rodinné domy," priblížil Šurjanský. Podľa starostu sa ešte aj dnes dajú nájsť pri hlbších výkopových prácach v týchto miestach pozostatky farebného skla vo veľkosti zavretej päste.

V 20. rokoch minulého storočia po ukončení výroby odišlo mnoho miestnych so skúsenosťami zo sklárskej výroby za prácou do Srbska, kde v meste Paraćin otvorili novú továreň. Aj dnes sa ešte podľa Šurjanskeho pri dedičských konaniach stretávajú s matričnými dokumentmi, ktoré boli vydané v srbčine či Československou matrikou, ktorá bola v tom čase pre cudzincov v Brne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM