Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky tentokrát kolíše

V uplynulom týždni hlásilo 51 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji 3676 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1263 prípadov na 100 tisíc obyvateľov.

V medzitýždňovom porovnaní teda klesli ARO o deväť a CHPO takmer o 12 percent. Nižší výskyt majú tieto ochorenia aj v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roku. Približne do týchto dní je podľa epidemiológov zvyčajne ohraničená chrípková sezóna. Ako zdôraznila vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Avdičová, odborníci však zachovávajú epidemiologickú bdelosť. Konštatovala, že na etiológii (pôvode) ochorení sa momentálne pravdepodobne podieľajú adenovírusy, respiračné syncytiálne vírusy a iné respiračné vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

V 21. kalendárnom týždni evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach najvyšší počet chorých v okrese Lučenec (639), ako aj v okresoch Veľký Krtíš (432), Revúca (421), Banská Bystrica (346) či Žarnovica (300). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, Revúca a Lučenec. Počet komplikácii z uvedených ochorení v 21. kalendárnom týždni mierne klesol – z 6,3 na 5,8 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (113 prípadov), zápalmi stredného ucha (75) a v 27 prípadoch zápalmi pľúc.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u žiakov základných škôl – 4073 prípadov a na CHPO 728 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny. O niečo nižšiu chorobnosť – takmer 3600 prípadov na 100 tisíc obyvateľov zaznamenali hlásiaci lekári u ľudí v produktívnom veku a 3142 prípadov na 100 tisíc obyvateľov u žiakov stredných škôl. Nízku chorobnosť si na akútne respiračné ochorenia a na chrípku udržali najmenšie deti od 0 do 5 rokov ako aj seniori.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM