Barbara Dallosová Kultúra Kultúra

Výstava, dielne, prednášky: Kremnické múzeum ukáže prierez tvorbou známeho sochára

Múzeum v Kremnici pripravuje výstavu, ktorá bude patriť tvorbe známeho slovenského sochára. Vnímavosť a tvorivosť má podnecovať edukačný program, ktorý bude súčasťou výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Výstava, dielne, prednášky: Kremnické múzeum ukáže prierez tvorbou známeho sochára
Zdroj: TASR

Kremnické Múzeum mincí a medailí (MMM) pripravuje vo svojich galerijných priestoroch výstavu Variabily, ktorá predstaví prierez rozsiahlej tvorby významného predstaviteľa geometrického umenia na Slovensku, akademického sochára Mariana Drugdu. Vernisáž sa uskutoční 12. mája, výstava potrvá do 29. júla.

,,Počas výstavy návštevníci budú môcť požiadať o odborný výklad geometrických princípov Drugdovej tvorby a edukačný program bude zameraný na rozvoj kreativity a vnímavosti pomocou geometrie formou prednášok a tvorivých dielní," informuje múzeum.

Výtvarné dielo Mariána Drugdu sa zaraďuje medzi geometrické (abstraktné) umenie, ktoré má v súčasnosti silné zázemie vo svete (Hnutie MADI) i na Slovensku (Klub konkrétistov). Je aktívnym členom oboch týchto umeleckých zoskupení. Geometria je prítomná vo všetkých jeho umeleckých prejavoch. Tvorbu Mariana Drugdu možno rozdeliť do dvoch oblastí – dizajn priemyselných výrobkov a variabily.

Variabil je slovo mužského rodu a vzniklo zlúčením dvoch matematických pojmov – variabilita a variácie. Oba uvedené pojmy charakterizujú tvorbu umelca a vystihujú aj jeho myšlienkové procesy pri hľadaní harmónie geometrických tvarov a štruktúr. Reliéfne variabily tvoria najpočetnejšiu časť z celej jeho tvorby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM