Barbara Dallosová Rôzne

Výstava, ktorá poteší nielen šachistov: Exkluzívne kúsky z Číny či Tuniska

V našom regióne otvorili zaujímavú výstavu. Exponáty, aké sa len tak nevidia, sú zapožičané od súkromných majiteľov...

Ilustračný obrázok k článku Výstava, ktorá poteší nielen šachistov: Exkluzívne kúsky z Číny či Tuniska
Zdroj: TASR

Šachovnice ako umelecko-remeselné predmety predstavuje rovnomenná výstava, ktorú otvorili v Slovenskom banskom múzeu – Mineralogickej expozícii v Banskej Štiavnici.

,,Výstava je zameraná na prezentáciu šachovníc ako umelecko-remeselných predmetov so zameraním na výrobky z prírodného materiálu, najmä kameňa. Šach nachádza v krásne vypracovaných šachovniciach svoj dôstojný prostriedok," informovala Petra Páchniková zo Slovenského banského múzea.

Na výstave si návštevníci môžu pozrieť mramorové a drevené šachovnice napríklad z Číny, Pakistanu, Tuniska či Ruska. Jej súčasťou je aj šachová literatúra.

Exponáty sú podľa Páchnikovej zapožičané od súkromných majiteľov. Zo zbierok SBM boli poskytnuté vzorky minerálov a hornín používaných na výrobu šachovníc. ,,Zastúpené sú ukážky jaspisu, achátu a mramoru z našich i zahraničných lokalít. Výstava poteší šachistov aj nešachistov. Oceniť budú môcť dôvtip, zručnosť a estetické cítenie majstrov, ktorí kameňu (či inému materiálu) dali podobu prostriedku kráľovskej hry," dodala Páchniková. Výstava potrvá do 14. júla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM