Martin Károly Kultúra

Výstava stavebnice Merkur predstaví modely zberateľa Jiřího Mládka

Nová Baňa - Výstava známej kovovej stavebnice Merkur predstaví na svojej ďalšej zastávke v Novej Bani modely zanieteného zberateľa Jiřího Mládka z Českej republiky.

Verejnosti bude sprístupnená od 17. októbra do 30. novembra 2011 v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

Mládek sa touto polytechnickou stavebnicou zaoberá viac ako 55 rokov, má najväčšiu zbierku Merkuru na svete, venuje sa jej histórii, na diaľku vedie niekoľko Merkur klubov, dokonca píše o nej aj knihu. Neustále stavia nové a nové modely, jeho rukami prešlo už viac ako 5 ton drobných kovových súčiastok, pripravil množstvo výstav.

Jeho model Oceľového mesta, postaveného podľa Julesa Verneho, ktorý váži už vyše 1200 kg, je vystavený v Múzeu Merkuru v Polici nad Metují. Popritom sa venuje i dobrovoľníckej činnosti – pomocou stavania modelov z Merkuru pomáha rozvíjať jemnú motoriku detí v herni na oddelení neurológie v motolskej nemocnici, za čo bol ocenený Národným dobrovoľníckym centrom Hestia – cenou pre najlepších dobrovoľníkov, nazývanou Křesadlo.

Výstava zoznámi návštevníkov s históriu Merkuru od prvopočiatku (jeho vynálezca Jaroslav Vancl ho začal vyrábať v roku 1925) až do súčasnosti. Po celé tie roky sa vyrába ako jediná stavebnica na rovnakom mieste – v Polici nad Metují bez podstatnejších zmien a prevažná väčšina súčiastok je stále rovnaká.

Samozrejme, Merkur nezostáva stáť na mieste, ale ide s vývojom. Pripravujú sa robotické stavebnice, predávajú sa stavebnice elektronik či elektro. Stavebnica je aj vhodnou didaktickou pomôckou, pretože nenásilným spôsobom rozvíja technické nadanie, zručnosť i fantáziu.
„Na výstave uvidíte, čo všetko sa pánovi Mládkovi podarilo z Merkuru postaviť, napr. model bratislavského Starého mosta s premávajúcim elektrickým vláčikom. Súčasťou výstavy bude aj herňa, kde si môžete vyskúšať zostaviť vlastné modely,“ informovala riaditeľka múzea Katarína Konečná s tým, že najkrajšie z nich sa stanú súčasťou výstavy.

Zdroj: TASR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM