Martin Károly Rôzne

Výstavba nových domov v Žiari je v rukách poslancov

S návrhom výstavby nových bytových a rodinných domov v Žiari nad Hronom prišla spoločnosť Remeslo stav. Výstavbu chce realizovať na vlastných pozemkoch, ktoré však boli územným plánom zamýšľané ako priemyselná zóna. Navyše, časť pozemkov zaberá orná

Územný plán je základný dokument, ktorý ľudovo povedané hovorí o tom, čo, kde, akým spôsobom sa má stavať, akým spôsobom sa má mesto rozvíjať. Je to živý dokument, v ktorom sa na základe potrieb a vývoja robia zmeny. Toto je už tretia zmena územného plánu a ide v nej o preklasifikovanie toho, že na daných pozemkoch nebude priemyselná zóna, ale môže tu byť obytné územie,“ vysvetľuje Martin Baláž, hovorca mesta Žiar nad Hronom. Na základe stavebného zákona sa tak v prípravnom období k danej žiadosti vyjadrujú dotknuté inštitúcie, ako napr. krajský odbor dopravy, či obvodný úrad životného prostredia. **Do 23.1.2012 majú možnosť podať pripomienky i samotní obyvatelia. **

Mesto o tejto situácii občanov informovalo prostredníctvom mestských novín, mestského rozhlasu a základné informácie nájdu i na webovej stránke mesta, kde sa nachádza textová aj grafická časť a taktiež návrh zmeny. Každý má takisto právo nahliadnuť do spisu. Všetky pripomienky sa následne do spisu zapracujú, materiály sa predložia poslancom a tí na základe toho žiadosť schvália alebo neschvália. Schôdza mestského zastupiteľstva sa bude konať 23.2.2012. „Pokiaľ by bola schválená zmena územného plánu, investor, v tomto prípade Remeslo stav, môže ďalej konať. Podá žiadosť o územné rozhodnutie stavby, čiže o umiestnenie stavby na stavebný úrad, po jeho vydaní požiada o stavebné povolenie a môže začať stavať,“ približuje situáciu Baláž.

Podľa neoficiálnych informácií by sa malo jednať o etapovitú výstavbu, kde v prvej etape investor počíta s výstavbou dvoch bytových domov a s prípravou pozemkov, na ktorých by malo stáť 13 rodinných domov. Každý bytový dom by mal kapacitu 24 bytových jednotiek. V prvej etape by tak bolo vystavaných 48 jedno až trojizbových bytov. V ďalších etapách sa počíta s ďalšími štyrmi bytovými domami. Samozrejmou súčasťou by mala byť i infraštruktúra a parkoviská.

Mesto iniciatívu výstavby nových domov na území Žiaru víta. „Každý investor, ktorý má v rukách reálny projekt, príp. má i pozemky, know-how, aj prostriedky na to, aby niečo realizoval, je v meste vítaný. V Žiari totiž výstavba spí. Od komunizmu sa tu postavil len jeden bytový dom, rodinné domy idú takisto veľmi pomaly. U nás v súčasnosti ani nie je kde rodinné domy stavať, a pritom záujem je. Ľudia, ktorí na to majú, či už je to stredná alebo vyššia vrstva, nám tým pádom odchádzajú do obcí,“ uvažuje hovorca. Záujem je i o nájomné byty. Momentálne je evidovaných 62 žiadostí o pridelenie takýchto bytov.

Mesto preto uvažuje, že by sa aj z prípadných novo vystavaných bytov mohli stať byty nájomné. Podľa slov Martina Baláža by to však bolo možné len vtedy, ak by mesto dostalo financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotáciu z ministerstva. V takom prípade by mesto pristúpilo k odkúpeniu dvoch bytových domov po tom, ako budú vystavané a ponúklo ich občanom ako nájomné byty. V regióne to má takto vyriešené viacero obcí a miest. „Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania je tzv. samofinancovateľný, čo znamená, že mesto by štátu, v horizonte 30 rokov, tento úver splatilo z prostriedkov, ktoré vyzbiera na nájomnom. Mesto by to nezaťažilo, pretože peniaze by nešli z rozpočtu. Samozrejme, iným spôsobom sa zadlžovať nebudeme. Ani na to nemáme prostriedky,“ uvažuje o možnosti vytvorenia mestských nájomných bytov Baláž.

Avšak v prípade, že poslanci zmenu územného plánu neschvália, projekt sa realizovať nebude. Z pohľadu vedenia mesta je to však dobrá možnosť, ako mesto rozšíriť a ponúknuť tak obyvateľom ďalšie možnosti bývania. Aj pozemky, na ktorých sa má výstavba realizovať sú vhodnejšie na obytnú zónu ako na priemyselnú, ktorú už mesto má v priemyselnom parku na pôde bývalého ZSNP, ako i na ulici SNP. „Vidí sa nám vhodné, aby sa mesto rozvíjalo smerom hore na sever, tam, kde je ešte nedotknuté prostredie. Keby sa preto projekt zrealizoval, bol by to začiatok podnetu do budúcnosti,“ dodáva na záver hovorca mesta.

Monika Vengrínová

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.134931_Ro­dinne-domy-na-severe-nebudu,–byty-zacnu-stavat-v-juli]Rodinné domy na severe nebudú, byty začnú stavať v júli[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.125087_Pla­novanu-vystavbu-obcania-pripomienkuju]Plá­novanú výstavbu občania pripomienkujú[/lin­k] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.126006_O­byvatelia-severnej-casti-mesta-zatial-spokojni]Obyvatelia severnej časti mesta zatiaľ spokojní[/link]

nove byty
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM