Martin Károly Kremnica

Výstavbou nových stojísk pre kontajnery chcú podporiť separovaný zber

Kremnica plánuje postaviť na svojom území nové stojiská pre kontajnery a podporiť tak separovaný zber u obyvateľov. Tí síce odpad triedia, nie však do žiadanej miery.

„Situáciu komplikuje najmä fakt, že v súčasnosti sú nádoby na separovaný zber anonymné, nie je zrejmá zodpovednosť za obsah nádoby,“ konštatoval pre TASR tlačový tajomník Kremnice Silver Jurtinus. Ako dodal, tým pádom chýba Kremničanom aj motivácia na dôslednú separáciu.
Jurtinus pokračoval, že výstavba nových stojísk, ktoré tento problém eliminujú, je zahrnutá v projekte Aktivity podporujúce separovaný zber v Kremnici, na ktorý si chcú podať žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) v rámci výzvy z Operačného programu životné prostredie. Termín na podanie projektu je 5. mája, v súčasnosti prebieha verejné pripomienkovanie zo strany občanov mesta, hlavne ohľadom plánovaného vybudovania stojísk.
Ako Jurtinus dodal, do žiadosti o NFP plánujú zaradiť napríklad aj nákup zberových nádob na triedený odpad, farebných vriec na triedený odpad, rekonštrukciu zberného dvora či tvorbu a tlač informačných materiálov o správnom spôsobe separovania a ich opakovanú distribúciu do každej domácnosti.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM