Kultúra

Výtvarný koncert troch žien z Turca: Túto výstavu v kremnickom múzeu by ste mali vidieť!

Galéria kremnického NBS-Múzea mincí a medailí pozýva milovníkov umenia na výtvarný koncert troch žien. Ide o výstavu Boženy Brezinovej, Evy Péč Brezinovej a Jany Brezinovej s názvom Kontinuum. Vernisáž sa uskutoční v stredu 7. mája o 16.00 h. Výstava v priestoroch galérie potrvá do 14. júna.

Ilustračný obrázok k článku Výtvarný koncert troch žien z Turca: Túto výstavu v kremnickom múzeu by ste mali vidieť!
Zdroj: Dnes24.sk

Názov ľudovej piesne „Išli 3 panenky z Turca“ nám pracovne zastrešil pripravovanú výstavu výtvarníčok, ktoré sa rozhodli po prvý raz spoločne stretnúť a prezentovať výber zo svojej voľnej umeleckej tvorby v našom meste – galérii kremnického múzea,“ informovala Janka Kolláriková z kremnického mú­zea.

Výtvarníčky pochádzajú z Folkušovej pri Martine a každá už vystavovala samostatne alebo v kolektíve výtvarníkov na viacerých miestach doma i v zahraničí. Ich výtvarný prejav sľubuje chuť talentovanej kreativity dvoch generácií, ich osobitého videnia, vnímania a cítenia sveta, ako aj zdravej konfrontácie.

O tom, že sú v geneticky príbuznom, súvislom, nepretržitom a na seba nadväzujúcom spojení, hovorí napokon zvolený názov výstavy Kontinuum,“ podotkla Kolláriková.

Božena Brezinová-Šinková (1956), študovala na kremnickej SUPŠ v rokoch 1971–1975 odbor dizajn. Realizovala sa v oblasti dizajnu, a propagácie, v rokoch 1992–2002 spolu s manželom vo vlastnej reklamnej firme. Vo voľnej tvorbe sa vyjadruje formou maľby a úžitkového umenia. Je mamou dcér Evy a Jany.

Eva Péč-Brezinová (1979), po absolvovaní martinského gymnázia pokračovala v rokoch 1999–2005 v štúdiu na VŠVU Bratislava, odbor grafický dizajn a 2006–2012 na doktorandskom štúdiu v odbore dizajn. Od roku 2010 vedie Ateliér I., Katedry vizuálnej komunikácie na VŠVU Bratislava. Okrem pedagogickej, výskumnej a publikačnej činnosti sa venuje grafickému a knižnému dizajnu, ako aj komplexnému klientskemu dizajnu. Za autorskú série troch kníh venovaných typografii získala v roku 2013 Cenu v súťaži Národná cena za dizajn. Realizovala projekty pre Vyšehradský fond, Divadelný ústav, SNM, módnu návrhárku MayaMay, speváčku Janu Kirschner, hudobnú skupinu Čisté tvary a iné.

Jana Brezinová (1982), v rokoch 1996–2000 navštevovala ŠÚV v Kremnici, odbor dizajn hračiek a ďalej v rokoch 2002–2008 odbor maľba na VŠVU Bratislava, kde získala aj pedagogickú spôsobilosť. Uplatňuje sa ako kreatívna pedagogička, interiérová a záhradná dizajnérka a vo voľnej tvorbe sa realizuje prostredníctvom kresby a maľby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM