Barbara Dallosová Rôzne Správy

Výzva žiarskej nemocnice: Chýba životodarná tekutina, ako a kedy pomôcť?

Nedostatok krvi pociťuje nemocnica už dlhšiu dobu. Chystá preto špeciálny deň. Aj vaša krv môže zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Výzva žiarskej nemocnice: Chýba životodarná tekutina, ako a kedy pomôcť?
Zdroj: TASR

Nemocnica Svet zdravia Žiar nad Hronom potrebuje doplniť svoje zásoby krvi a hľadá preto nových darcov. Informovala o tom Jana Fedáková zo Sveta zdravia v tlačovej správe. Všetkých, ktorí by pacientom chceli venovať tú najvzácnejšiu tekutinu, privíta nemocnica každý utorok na hematologicko-transfúziologickom oddelení. V máji tiež nemocnica chystá zorganizovať mimoriadny odber krvi.

Mimoriadny deň

„V našej nemocnici pociťujeme nedostatok krvi už dlhšiu dobu. Keďže máme na našom pracovisku stanovený len jeden odberový deň v týždni, ktorý nemusí každému darcovi vyhovovať a zatiaľ nie je možné pridať ďalší, rozhodli sme sa zorganizovať mimoriadny odber krvi. Chceme tak vyjsť darcom v ústrety a zároveň ich za ich pomoc odmeniť malým darčekom,“ vysvetľuje primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia nemocnice MUDr. Eva Sucháčová.

Mimoriadny odber krvi sa uskutoční budúci týždeň, v piatok 4. mája. Darcovia môžu prísť na hematologicko-transfúziologické oddelenie v čase od 6:00 do 9:00 hod. V rovnakom čase možno darovať krv na oddelení aj každý pracovný utorok počas celého roka.

Primárka vysvetľuje, že krv od darcov najčastejšie potrebujú onkologickí a dialyzovaní pacienti, ženy po náročnom pôrode, pacienti počas a po operačných zákrokoch, s anémiou pri krvácaní do tráviaceho traktu alebo takí, u ktorých došlo k náhlym a veľkým stratám krvi, napríklad po autonehode. „Celkovo však možno povedať, že prevládajú starší pacienti s rôznymi chronickými ochoreniami,“ dopĺňa Sucháčová.

Viac než tisíc odberov

Dostatočné zásoby krvi sa nemocnica snaží zabezpečovať neustále počas celého roka. Z každej krvnej skupiny pri pozitívnom Rh faktore má v krvnej banke uskladnených vždy minimálne päť transfúznych jednotiek.

Pri negatívnych krvných skupinách je vytváranie väčších zásob problémom, keďže aj darcov s týmito krvnými skupinami je menej. „V apríli sme však dopĺňali zásoby krvi na našom oddelení najviac kúpou krvi krvnej skupiny A + a 0 +, ktoré sú najčastejšie sa vyskytujúcimi krvnými skupinami v populácii,“ dodáva Sucháčová.

Počas minulého roku prišlo najvzácnejšiu tekutinu do žiarskej nemocnice darovať 538 ľudí, z čoho bolo 370 mužov a 168 žien. Muži môžu darovať krv maximálne štyrikrát do roka, ženy maximálne trikrát do roka. Vlani bolo takýchto žien 34 a mužov až 59. Celkovo na hematologicko-transfúziologickom pracovisku nemocnice vlani uskutočnili 1070 odberov krvi.

Darcom môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov (pri opakovanom darovaní do 65 rokov), ktorý má viac ako 50 kilogramov. Počas jedného odberu darca venuje 450 ml krvi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM