Martin Károly Rôzne

Vzácny objav pri Ihráči: Prales s obrovskými stromami!

Za vzácnymi objavmi netreba chodiť do neprebádaných zemí. Skupina prírodovedcov objavila v katastrálnom území obce Ihráč vzácny pozostatok pôvodných prirodzených karpatských lesov. Stromy tu majú obvod takmer 5 metrov!

Nový objav má už aj svoje meno. Dolný Chlm, je jedinečným územím svojho druhu. V blízkej dobe bude pravdepodobne vyhlásené za prírodnú rezerváciu.

[color=#cc0000]­[size=14]Obrie stromy[/size][/co­lor] Na ploche asi 45 ha sa tu ukrýva les, v ktorom sa stromy vyznačujú svojím mohutným vzrastom a dlhou životnosťou. Rekordérom je jaseň štíhly, ktorý dosahuje obvod (vo výške 1,3 m) úctyhodných 489 cm.

Ak by ste chceli objať kmeň najsilnejšieho javora horského alebo jedle bielej, potrebujete ruky dlhé až 327 cm. Zaujímavé sú aj hrúbky – obvody ďalších stromov. Javor mliečny s hrúbkou 222 cm, lipa malolistá 323 cm, brest horský 245 cm, dub zimný 336 cm, hrab obyčajný 212 cm.

Vyskytuje sa tu aj brečtan popínavý, najmohutnejší z nich má obvod až 60 cm a popína sa okolo jedle bielej. Prechádzka v tieni týchto mohutných stromov je nezabudnuteľným zážitkom, málokde máte totiž možnosť vstúpiť do pôvodného prastarého lesa takmer nedotknutého ľudskou činnosťou.

Jaseň štíhly s rekordným obvodom 489 cm je jedným z najmohutnejších jedincov tohto druhu na Slovensku, ktorý rastie v prirodzených podmienkach sutinového lesa. Zo živých jedincov buka sme zaznamenali najhrubšieho jedinca s obvodom vo výške až 410 cm a jedle 327 cm. Je možné, že na území sa vyskytujú aj jedince hrubších dimenzií,“ hovorí botanik Štátnej ochrany prírody SR v Banskej Bystrici Radoslav Považan.

[blockquote]Územie leží v orografickom celku Kremnické vrchy, v podcelku Flochovský chrbát, vo Vápennej doline. Výškové rozpätie je skoro 300 metrov, v rozmedzí od 595 m n.m po 890 m nadmorskej výšky. Ihráčsky prales má mierne chladnú a veľmi vlhkú horskú klímu s priemernou ročnou teplotou vzduchu 2 až 4 °C. [/blockquote]

Na ploche pralesa prevláda prioritný európsky významný typ biotopu Lipovo-javorové sutinové lesy, významné zastúpenie má aj ďalší typ biotopu európskeho významu Bukové a jedľovo-bukové kvetnaté lesy. V tajomnom prítmí na tomto mieste môžeme vidieť ako rastie prirodzený les.

[size=14][color=#cc0000]­Nedotknutá oáza[/color][/size] „Počas mapovania sme zaznamenali výskyt európsky významného druhu machu, kyjanôčku zelenú, ktorá je významným indikátorom zachovalých prírodných lesných spoločenstiev. Jej výskyt je viazaný predovšetkým na hrubé odumreté drevo jedlí. Ďalším významných nálezom v tomto území je zaujímavá papraď jelení jazyk, ktorý sa na andezitovom podloží takmer nevyskytuje. Okrem toho prirodzené lesné ekosystémy pralesného charakteru tohto územia poskytujú vhodné predpoklady pre vysokú druhovú diverzitu živočíchov a to predovšetkým bezstavovcov viazaných na odumreté drevo.“ vysvetľuje R. Považan.

Každý prales je domovom mnohých chránených druhov nielen flóry, ale aj fauny. V opisovanom území bol pozorovaný výskyt fúzača alpského, jasoňa chochlačkového, salamandry škvrnitej, skokana hnedého, ropuchy bradavičnatej, jašterici živorodej a slepúcha lámavého.

[size=14][color=#cc0000]­Prales je útočiskom vzácnych druhov[/color] [/size] Väčší počet starších, často bútľavých stromov poskytuje dobré hniezdne možnosti mnohým vtáčím druhom, hlavne však dutinovým hniezdičom. Na základe zvukových prejavov tu boli identifikované nasledovné druhy: pinka lesná, sýkorka čiernohlavá, sýkorka bielolíca, sýkorka uhliarka, kolibiarik spevavý, kolibiarik sykavý, červienka obyčajná, brhlík lesný, slávik červienka, oriešok hnedý, muchárik bielokrký, holub plúžik, žlna sivá, tesár čierny, ďateľ veľký, ďateľ prostredný. Z dravcov sa v okolí vyskytujú jastrab lesný, jastrab krahulec, orol skalný, myšiak lesný, sokol myšiar a včelár lesný. Zo sov tu žije sova lesná a pravdepodobne aj výr skalný.

Z cicavcov bol na základe pobytových znakov zistený výskyt medveďa hnedého, rysa ostrovida, kuny lesnej, veverice obyčajnej, plcha sivého, plcha lesného a pĺšika lieskového. Vlk dravý sa v rámci širšieho okolia vyskytuje tiež. Predpokladaný je tu aj výskyt niektorých druhov netopierov viazaných na lesné prostredie.

Vysoký ochranársky kredit územia spočíva v tom, že tento prales je živým obrazom prirodzených karpatských lesov. Jadro rezervácie je bez viditeľných ľudských zásahov po lesohospodárskej činnosti. Nedá sa však vylúčiť, že v ďalekej minulosti sa do týchto porastov nezasahovalo a to vzhľadom k tomu, že obec Ihráč bola založená ako uhliarska a drevorubačská obec.

Pre územie Dolného Chlmu bol spracovaný projekt ochrany na jeho vyhlásenie za prírodnú rezerváciu. Dôvodom je ochrana prirodzených lesných ekosystémov so zachovalou štruktúrou pralesného charakteru, ich dynamického vývoja a prirodzených procesov v nich prebiehajúcich.“ uzatvára R. Považan.

[blockquote]- územie bolo vymapované v rámci celoslovenského projektu mapovania pralesov (Ochrana pralesov Slovenska), ktoré zastrešovala organizácia FSC Slovensko (Forest Stewardship Council). Predpokladalo sa, že na území Slovenska sa nachádza asi 20 000 ha pralesov, nakoniec sa potvrdilo len cca 10 000 ha pralesových lokalít, čo predstavuje len 0,21 % z územia Slovenska alebo 0,47 % z výmery slovenských lesov. O to je toto územie vzácnejšie.

  • Zaujímavosťou je, že toto územie leží vo voľnej krajine (1. stupeň ochrany prírody), pričom takýchto území je len 5 z celkovo 122 vymapovaných pralesov (ostatné pralesy sú už nejakým spôsobom chránené napr. ako jestvujúce prírodné rezervácie, národné parky a pod.)
  • Jedná sa o najrozsiahlejšiu plochu „divočiny“ v západnej časti Kremnických vrchov. Vo východnej časti sa nachádza NPR Badínsky prales, chránený od roku 1913, ale pralesné formácie tu zaberajú asi len 30 ha.

[/blockquote]

Text a foto: Jaroslav Slašťan

prales ihrac
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM