Martin Károly Rôzne

Vzbura nezabrala: Elektráreň bude aj napriek odporu

Obyvatelia Šášovského Podhradia odchádzali z mestského zastupiteľstva so sklonenými hlavami. Poslanci dali po 9-tich mesiacoch rozhodovania vodnej elektrárni nakoniec zelenú. Nezabrala petícia občanov ani vodákov. Pozrite si emotívne prejavy tesne po

[size=14][color=#cc0000]­Demokracia v praxi[/color][/si­ze] Ľudom sa po včerajšom rozhodnutí poslancov nechcelo už ani hovoriť. Boli znechutení. „Je to svinstvo. Najskôr boli všetci proti a po necelom roku zmenia názor,“ prezradil nám jeden z obyvateľov dotknutej žiarskej mestskej časti. Pozrite si celé vyjadrenia rozhorčených ľudí vo videu.

Na včerajšie zasadnutie mestského parlamentu prišli aj odporcovia plánovanej výstavby. Pôvodne mal byť bod o zmene územného plánu až v závere rokovania. Na poslanecký návrh bol ale presunutý hneď na začiatok. „Už poslancom neverím. Presunutie tohto bodu na začiatok bolo účelové, ešte mala kopa ľudí prísť,“ obviňuje poslancov Stanislav Kytka, prezident žiarskeho vodáckeho klubu MŠK, ktorý na zastupiteľstvo priniesol ďalších 700 podpisov od vodákov z celého Slovenska.

Petíciu pred časom podpísala aj necelá stovka Šášovčanov, čo je približne polovica obyvateľov tejto mestskej časti. Poslanec za tento obvod Michal Žurav na verejnom zastupiteľstve prehlásil, že pre Šášov chce len dobre, preto bude hlasovať za výstavbu.

[size=14][color=#cc0000]­Materiál bol dvakrát stiahnutý[/color] [/size] Poslanci sa touto témou zaoberajú už takmer 9 mesiacov. Prvýkrát bol návrh na zmenu územného plánu stiahnutý kvôli nedostatočným informáciám zo strany investora. Druhýkrát sa poslanci rozhodli počkať, ako sa prejaví zamrznutý Hron na podobnej stavbe v Hronskej Dúbrave. Odporcovia výstavby si ale myslia, že sa získaval čas na presvedčovanie a ovplyvňovanie poslancov.

[size=14][color=#cc0000]­Investor: Zabrali argumenty[/co­lor][/size] Zástupca investora Bernard Matrka rozhodne odmietol akékoľvek nekalé ovplyvňovanie poslancov. „Ovplyvňovali sme ich len po profesionálnej stránke a to konkrétnymi argumentami,“ dopĺňa. Podľa neho zavážil aj fakt, že rybochod v Hronskej Dúbrave funguje a že ani zamrznutý Hron neohrozil obyvateľov spomenutej obce.

Investor kontaktoval všetkých poslancov,“ tvrdí Richard Rišňovský, ktorý ako ďalší traja poslanci z 19 členného poslaneckého zboru hlasoval proti zmene územného plánu. Potvrdil ale, že to bolo len v rovine argumentov. Viac vo videu Poslanci schválili aj Rišňovského návrh, podľa ktorého by stavba mala byť splavná aj pre vodákov bez toho, aby museli prenášať lode. „Toto malo byť aj v Dúbrave, nakoniec je to tak ako to je, čiže vodáci lode prenášajú,“ kontruje Kytka za vodákov.

Zmenou územného plánu už podľa investora nič nebráni výstavbe vodnej elektrárne na Hrone. So stavbou chcú začať už v tomto roku.

[size=14][color=#cc0000]­Pozrite si vyjadrenia odporcov výstavby a poslancov[/co­lor][/size]

[color=#cc0000]­Súvisiaci článok [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.132474_Pos­lanci-dali-zelenu-elektrarni,–ludia-sa-buria]Poslanci dali zelenú elektrárni, ľudia sa búria[/link]

Vzbura nezabrala: Elektráreň bude aj napriek odporu
1
Galéria
VODNA ELEKTRAREN
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM